Flash News

Ditari i Opozitës

"Albanians overthrew communism 32 years ago", Berisha: DP established the freedoms of citizens

"Albanians overthrew communism 32 years ago", Berisha: DP established

The Democratic Party organized a conference on conservative ideas and their embodiment in a Doctrine of the Albanian Right. The head of this political force, Sali Berisha, was also present.

In his speech on this day, which coincides with the overthrow of the communist regime, Berisha spoke about the transition our country underwent.

"This conference takes place on a special day. The Bektashi Albanians celebrate Sultan Nowruz today. I use this opportunity to express my greatest respect for the Bektashi Albanians, who have been the true bastion of Albanianism, but in their hearts, but also of language and education, at the time when Albanians did not have schools."

"I wish this day inspires Albanians to celebrate the next Sultan Novruz better. Also, tomorrow begins the holy month of Ramadan. Hundreds of thousands of Muslim believers dedicate themselves to sacrifice, to good. They honor and exalt themselves. Congratulating them, I pray to God to accept the sacrifice."

"Today is also March 22, the day when Albanians, 32 years ago, crowned the democratic revolution of the 90s, overthrew the communist system, the most Stalinist in Europe, the most savage, the most barbaric. The only dictator who would be compared to Adolf Hitler. the truth is that Enver Hoxha, after the war, implemented terror-repressive methods in Albania that no other dictator allowed himself. Infanticide, extreme hypercollectivism, and so on."

"I stopped at this moment, because 31 years ago, there was no society more degraded, more exhausted, more miserable than the Albanian society. Extreme hypercollectivism had placed the majority of Albanians in a regime of chronic hunger. Total isolation had placed the majority of Albanians among an unparalleled indoctrination of another country."

"The fierce class war, its carnage, had created in Albania the most frightening, most severe climate. Karl Jaspers, a great German intellectual and philosopher, who was engaged in the study of Nazism and the attitude of German society towards Nazism, served the German nation with his works."

"One of which was 'German Guilt'. In terms of oppression, Jaspers says: During the war, during Hitler's rule, to think of opposing it is to open your own grave. The truth is that it was more or less the same during peace during Enver Hoxha's dictatorship."

"Shqipëria doli në vitin 1991, shoqëria shqiptare kjo ishte. Editi tha një të vërtetë: nuk është e vërtetë se shqiptarët janë popull i majtë. Por ka një të vërtetë të hidhur, sepse nuk ka njerëz më tradicionalë se shqiptarët, por asnjë komb nuk u deformua nga ata nga diktatura komuniste."

"Ai grup që erdhi në pushtet në vitin 1991-1992, në kushtet më të vështira, ai ka një meritë, ata vendosën në themel të programit të PD-së, vlerat konservatore. Programin e një partie konservatore. Personalisht, i frymëzuar shumë nga Ronald Reagan, jo aq për konservatorizmin e tij, por për antikomunizmin e tij, sepse ai burrë vigan, në një kohë kur kancelaritë negocionin në frymën e detantës, që ishte legjitim i sistemit komunist, ai tha se këta janë perandori e të keqes."

"Me këtë parim, ai përdori fuqinë e vendit të tij për të shpërbërë fuqinë e të keqes, që ishte Bashkimi Sovjetik. Përdori fuqinë e tij për të ndihmuar të gjithë ata që luftonin kundër komunizmit. Menjëherë në pushtet, PD vendosi në themelet e programit të saj, liritë dhe të drejtat e qytetarëve. Ajo u krijua në një vend me liri dhe të drejta të mohuara me Kushtetutë."

"Në këtë aspekt, bëri përpjekje të mëdha për të krijuar, jo vetëm për t’i respektuar, për të krijuar institucionet që garantonin këto të drejta. Bëri çdo gjë që besimet fetare të zhvilloheshin në përputhje me traditën e shkëlqyer shqiptare. Shpesh unë them, po marr besimin tim islam evropian, sepse islami ynë është një islam që pranoi alfabetin latin, që vendosi të përkthejë Kuranin, që bashkëjetoi në mënyrë të përsosur me besimet e tjera që kanë ekzistuar në Shqipëri."

"Kjo traditë u rikthye me gjithë shkëlqimin dhe vlerën e jashtëzakonshme të saj. Ne besonim te prona. PD, është e vërtetë që sot në retrospektivë nuk mund të themi se i dha përgjigjen perfekte çështjes së pronës, por brenda muajsh bëri pronarë të apartamenteve të tyre 240 mijë shqiptarë. Si asnjë vend në Europën Lindore."

"Një vendim i tillë nuk është marrë asnjëherë. U përpoq me tokën, bazuar në parime që për fat të keq shkelën të drejtat e pronarëve dhe këtë duhet ta njohim. Por rezervuari njerëzor i krijuar impononte një parim: toka atij që jeton dhe që e punon."

"Sipërfaqja e vogël e tokës, nuk është se nuk kishim vetëdijen se shkelëm të drejtën e pronarëve me këtë parim, por sipërfaqja e vogël e tokës dhe arka e shtetit me vetëm 4 milionë dollarë, e bënte të pamundur një zgjidhje tjetër që njerëzit të mbijetonin."

"The national interest was the next principle we proclaimed. A great courage. A week-long political force, proclaimed as its polar star, the national question. A national question betrayed, but it was right and we could not turn our backs on it. We announced another fundamental principle, the western vocation of our country, the Euro-Atlantic orientation.

Latest news