Flash News

E-TJERA

"Euobserver" article: Why do 83% of Albanians want to leave Albania?

"Euobserver" article: Why do 83% of Albanians want to leave Albania?

The mass departure of Albanians in recent years is a very serious problem for our country. Most of the people who choose to leave is because they no longer see hope in Albania. They do not see an opportunity to live a normal life, since the cost of living is high and wages are not.

An article and electronic newspaper "EUobserver" wrote about this . It talks about the reasons why 83% of Albanians want to leave, including some statistics over the years. But what is emphasized more in the article is that Albanians flee their homeland because they are looking for a better life and have nothing to lose.

FULL ARTICLE

Last week, Albanian Prime Minister Edi Rama angrily rejected UK Home Secretary Suella Braverman's characterization of Albanians as illegal immigrants and criminals during his visit to London. Albanians flee their homeland because they seek a better life and have nothing to lose.

But there has been a rapid increase in the number of Albanian immigrants crossing the English Channel. Albanians represent around a third of illegal immigrants seeking asylum in the UK.

In 2020, 50 arrived in small boats. In 2021, 800 passed. In 2022, 12,301 arrived. Many are single, grown men. According to Eurostat, the figures represent about one percent of working-age men in Albania.

The Balkan Barometer research shows that 83 percent of Albanian citizens want to leave Albania. While some fly by any means, nearly 50 percent take a legal route and apply for jobs.

In fact, medical professionals make up the largest sector of Albanians looking for a fresh start abroad. A medical student practicing abroad told us that she left Albania because she did not have the funds to pay for her stay. She explained that it is simply impossible to go eight years without income.

As autocracies collapsed in Eastern Europe in the early 1990s, Albanians had high expectations that democracy and a free market economy would bring a better life. But Albania's transition from dictatorship to democracy has been uneven and incomplete.

Ekonomia e Shqipërisë shpërtheu në vitin 1996 kur një skemë piramidale u shemb duke shkatërruar kursimet personale brenda natës. Mijëra shqiptarë u nisën për në Itali; shumë humbën në det. Shembja e skemës piramidale shkatërroi shpresat e tyre. Shumë shqiptarë ende po luftojnë me revolucionin e pritshmërive në rritje.

Ekonomia e Shqipërisë në dukje është rimëkëmbur. Horizonti i Tiranës, kryeqyteti i vendit, është i mbushur me kulla zyrash prej xhami dhe kromi. Pavarësisht nga një bollëk opsionesh të ngrënies me pesë yje, varfëria është ende endemike. Restorantet e bukura janë shumë të paarritshme për shumicën e shqiptarëve që mundohen në sektorin e bujqësisë.

Shumë banorë të fshatit kultivojnë kanabisin si një kulturë parash më fitimprurëse se shalqini. Bandat kriminale kanë një prani të kudondodhur, duke eksportuar drogë në Evropën Perëndimore. Këto banda lehtësojnë edhe udhëtimin e shqiptarëve drejt Britanisë së Madhe. Pasi në Britani, emigrantët e paligjshëm janë shpesh të bllokuar në një jetë krimi. Paratë e lehta nga trafiku i drogës, armëve dhe njerëzve kanë gërryer vlerën e punës së palodhur dhe integritetit që përcakton karakterin e shqiptarëve.

Kultivimi i kanabisit është veçanërisht i përhapur në bastionet e Partisë Socialiste (PS) në pushtet.

Sfidat ekonomike të Shqipërisë u përkeqësuan nga pandemia COVID, e cila kufizoi të ardhurat nga turistët si dhe investimet e huaja direkte. Ngadalësimi ekonomik nuk ndodhi vetëm në Shqipëri. Vendet me të ardhura të mesme u goditën më rëndë gjatë pandemisë.

Fëmije te kequshqyer

Treguesit makroekonomikë të Shqipërisë janë shqetësues me inflacionin e shfrenuar dhe papunësinë e përhapur. Shqipëria po bëhet gjithnjë e më shumë një vend i të pasurve dhe të pave. Pabarazia është gjithnjë e më e dukshme me një hendek të madh midis ultra të pasurve dhe gjithë të tjerëve. Zyrtarët shqiptarë mburren me rritjen ekonomike të vendit, duke vënë në dukje rritjen e eksporteve dhe mbledhjen e taksave. Por këto shifra janë mashtruese sepse pasojnë vite të rënies ekonomike.

Tirana është plot me të pasurit që mund të përballojnë një gamë në rritje mallrash të importuara, ndërkohë që shumë fëmijë shqiptarë vuajnë nga kequshqyerja.

Shumë shqiptarë kalojnë me pak dollarë në ditë. Punonjësit e sektorit publik dhe punëtorët e pakënaqur kanë dalë në rrugë për të protestuar për pagat e ulëta. Shumë janë të detyruar të punojnë dy punë për të përballuar ushqimin dhe shkollimin e fëmijëve të tyre.

Jeta në Shqipëri është thjesht e papërballueshme, dhe e rrezikshme. Krimi i organizuar dhe nepotizmi janë të përhapur. Bizneset e paligjshme që tregtojnë ushqime, naftë, gaz dhe kontrabandë me njerëz përfaqësojnë një pjesë të madhe të ekonomisë së Shqipërisë. Niveli i lartë i korrupsionit minon meritokracinë dhe çon në mediokritet në administratën publike.

Nuk ka asgjë më demoralizuese për popullin shqiptar se kthimi i prapambetur demokratik. PS ka një dekadë në pushtet dhe është atrofizuar pas kaq vitesh.

PS-ja mund të mos kishte qëndruar aq gjatë në detyrë, nëse nuk do të ishte për opozitën e egër. Partia Demokratike e Shqipërisë (PD), blloku më i madh i opozitës, protestoi ndaj kushteve zgjedhore duke refuzuar të ulej në parlament. Edhe PD nuk pranoi të marrë pjesë në zgjedhjet vendore. Vendimi i saj për të bojkotuar qeverinë ishte një gabim i madh, duke e privuar atë nga një zë dhe duke e bërë atë të parëndësishme në skenën politike.

Ndërsa përkeqësimi i situatës është shtytësi kryesor i emigrimit të paligjshëm, mosfunksionimi i Mbretërisë së Bashkuar pas Brexit është gjithashtu fajtor. Kryeministri Rishi Sunak është i vendosur të kontrollojë situatën. Mbretëria e Bashkuar ka kthyer të paktën 500 emigrantë të paligjshëm në Shqipëri në vitin 2023. Riatdhesimi i tyre dekurajon të tjerët të vijnë, duke ndihmuar në zbutjen e fluksit të emigrantëve të paligjshëm.

Ne e dimë se çfarë e dekurajon emigracionin ilegal. Në përputhje me masat e miratuara në samitin e BE-së javën e kaluar, Mbretëria e Bashkuar duhet të miratojë masa plotësuese: kontroll të zgjeruar kufitar, duke përfshirë më shumë roje, infrastrukturë sigurie, mbikëqyrje dhe pajisje në kufij. Marrëveshjet shtesë me shtetet e treta do të ndihmonin gjithashtu në menaxhimin e problemit.

Albania is a member of NATO, a candidate country for the EU and central to efforts aimed at combating violent Muslim extremism. The West can help Albania succeed through a partnership that focuses on prevention while helping to address the root causes of desperation. Economic cooperation is the starting point, followed by measures to strengthen democratic institutions and multiparty democracy in Albania.

The West can help Albania, but Albania must take the lead to help itself.

 

Latest news