Flash News

E-TJERA

In 9 years, the average salary in the country increased by 45%; Rama "promises" to increase it by 54% for two years!

In 9 years, the average salary in the country increased by 45%; Rama

The average salary in the country has grown quite slowly over the past 9 years.

From 45.5 thousand ALL that was gross in 2014, the first year when INSTAT reports the data, it reached 66 thousand ALL after 9 years in 2022, with an increase not indexed to inflation of 45%. (see the chart: Can the salary increase without making the economy productive?! Average monthly gross salary).

Indexed with inflation, the real wage increase is only about 25% in 9 years!

On the contrary, it happened with the region, when the average salary increased at a faster pace, reaching an average of 800-900 euros/month gross, with the exception of Kosovo, or about 40% more than in the country. 

At the end of 2022, the average salary in the economy reached 66 thousand ALL, or about 580 euros. The salary increase in nominal value was the highest of the last 8 years, with 10.8%, while indexed with inflation, the real increase was much lower around 4.1%, because in 2022, inflation, which measures the change in consumer prices, averaged 6.7%, or the highest since 1998.

Even in 2022, real wage growth was lower than in 2021, when it was 6.4%, down from 4.1 in 2022 - (see graph: In 2022 real wages grew less than in 2021)

Wages are increased by the market and productivity, but the Prime Minister "promises" 900 euro average salary

But, with one drop of the pencil, Prime Minister Edi Rama has promised that within the next two years, the average salary will reach around 900 euros (around 102 thousand ALL).

"Now we have in my hands a very ambitious but at the same time reasonable plan for a salary increase which aims to enable Albania to rise to the top level of the region within the span of these 2 years, i.e. 2023, 2024. It aims to achieve a target of an average salary of 900 euros", Rama said today during the reading of the government's decisions.

This means that we are in the conditions of a new opportunity, an opportunity that we will use to the maximum for the benefit of people, families, and after the increase of the minimum wage we can go towards the increase of the average wage, in two stages.

Do të kemi një rritje së shpejti për një pjesë të shkallëzuar, detajet do i diskutojmë pas aktit të miratimit që do të vijë brenda 10, 15 ditëve të ardhshme. Do të publikojmë planin e plotë që të gjithë ta dinë çfarë do te pasojë. Prsh, kemi thënë dhe do i qëndrojmë zotimit për rritjen e pagës së mjekëve dhe të infermierëve me 7% këtë vit, ndërkohë që mjekëve specialistë iu rrit me 50 mijë lekë. Pas rritjes pre 7% do shkojmë menjëherë në rritjen tjetër që do jetë e konsiderueshme vitin e ardhshëm.

Për të tjera kategori do kemi rritje të menjëhershme të këtij viti.

E dyta, jemi sot në kushtet kur mund t’ju themi edhe pensionistëve se zotimin për të shpërndarë drejt tyre taksën e jashtëzakonshme që vumë mbi eksportuesit e mëdhenj të energjisë do ta mbajmë sikundër e thashë dhe më parë por sot s’kemi vetëm zotimin e përgjithshëm, por edhe informimin konkret se për pensionistët, do të ketë 5 mijë lekë në drejtim të tyre bashkë me pensionet që do të marrin herën e ardhshme”, tha Rama.

“Jemi në kushte të jashtëzakonshme. Do të hedhim një hap tani dhe hap vitin tjetër. Do të bëjmë një rritje pagash historike. Është një rritje pagash që ne fakt është ndryshe nga rritjet e tjera të pagave , sepse është një reformë e gjithë strukturës së pagave të gjithë Shqipërisë. Pra është rezultati i reformave, i përpjekjeve i zhvillimeve dhe i ndryshimeve që kanë ndodhur dhe për të cilat shumë kanë të drejtë të thonë se ne kemi ende paga më të ulëta se sa të tjerët në rajon?

Pikërisht sepse pagat nuk rriten sipas qejfit se nuk ka kryeministër në botë që të mos dojë të rrisë përditë pagat e njerëzve.

Pagat rriten në raport me mundësitë, për t garantuar pagesën e tyre në një proces të përhershëm.

Dhe rritja e pagave jashtë mundësive është hapja e një grope të madhe që i thith të gjithë brenda.

Duke qenë se i kemi hedhur bazat, do bëmë reformën më të rëndësishme për njerëzit.

Pagat do të rriten për të gjithë dhe jo vetëm në sektorin publik por kjo reformë do impaktojë dhe sektorin privat.

Një administratë e cila ka nevojë të ketë burime njerëzore shumë më të kualifikuara dhe të jetë konkurruese në tregun e punës do ta ketë këtë mundësi dhe ndërkohë sektori privat do duhet të rrisë pagat nëse do të jetë një sektor që e udhëheq këtë proces të tërheqjes se forcave më të kualifikuara të punës se përndryshe nuk i mbijeton dot konkurrencës. Shteti do të jetë konkurrent për sektorin privat dhe flas për pagat e larta”, tha Rama.

A është të paguhen të gjithë si informaticienët dhe bankierët?!

9 vitet e fundit kanë treguar se rritja ekonomike nuk është arritur që të kthehet në përmirësimin e mirëqenies së qytetarëve, teksa të ardhurat për frymë vijojnë të mbeten më të ulëtat në Europë, me 32% të mesatares europiane, sipas Eurostat (me përjashtim të Kosovës). 

Rritja e ngadaltë e pagave është një tregues se ekonomia nuk është nxitur nga produktiviteti. 

 Edhe në 2022-n rritja e pagave u nxit më së shumti nga presioni i mungesës së punonjësve, me bizneset që raportonin vështirësi në gjetjen e fuqisë punëtore në të gjithë sektorët.

Ndërsa qeveria ka në dorë rritjen e pagës minimale, që e çoi në 40 mijë lekë, nga 1 prilli, është tregu ai që i rrit pagat mesatare.

Sot Rama premton që brenda dy vitesh paga mesatare në vend të shkojë në 102 mijë lekë, kur realisht sot vetëm dy grupe marrin këtë pagë “Informacioni dhe komunikacioni” me rreth 103 mijë lekë/muaj dhe “Aktivitetet financiare dhe të sigurimit”.- (shiko grafikun: Paga mesatare mujore bruto sipas grup-aktiviteteve ekonomike).

Strategjia e Ramës është që shteti të konkurrojë privatin dhe ky i fundit të detyrohet të rrisë pagat.

But, in economic theories, it is clear that sustainable wage growth comes only from increased productivity and investments that bring the economy high added value and knowledge of technological investments. We have not seen this economic model in recent years, on the contrary, investments have been concentrated in real estate, while domestic manufacturing businesses have weakened in the face of rising costs and competition from imports.

As long as wages will not be driven by the economy, any increase by "order" will only risk turning into a boomerang!

 

Latest news