Flash News

E-TJERA

"If you fail, they kill you", the "Daily Mail" documentary in Ecuador: Albanian gangs linked to 'Carlos El Diablo'

"If you fail, they kill you", the "Daily Mail" documentary

 

The British media "Daily Mail" has launched the second part of the documentary "Albanian Narcos: Bullets, Bloodshed & Britain", where it has returned attention to the Albanian mafia in Ecuador and the murder of Ergys Dashi, who played the role of drug trafficking manager in the gang he belonged to.

Dashi was executed on January 23 of last year, in a bar in the port of Guayaquil. The "Daily Mail" documentary aims to show how the Albanian capos and executioners, as they have labeled them, control every aspect of the trade until the end point. They control the £2 billion cocaine market in almost all of Britain's major cities and suburbs.

The story about the Albanian drug gangs is made by the so-called "Junior", who is actually a boy who serves and helps Carlos or "Djalli", the leader of the Ecuadorian branch of the notorious South American criminal gang, the Latin Kings.

The conversation with Junior took place in the same bar where Ergys Dashi was executed with a barrage of bullets a year ago. Never before has an Ecuadorian gangster broken the mafia code of silence to describe how Albanian organized crime gangs (OCG) operate.

Junior has shown that the majority of drug traffickers and barons come to Ecuador and locate in Guayaquil and present themselves as legitimate businessmen and investors. "Carlos El Diablo" or "Karlos Djalli" is the man in charge of the Albanians.

While talking about the connection with Albanian-speaking gangs in Ecuador, Junior further says that the price for cocaine is $28,000 per kilogram.

Excerpts from the documentary:

Members of the Albanian criminal fraternity began arriving in Ecuador about ten years ago, not long after left-wing President Rafael Correa decided that foreigners could stay for six months without a visa.

In fact, he was opening the door for Albanian narcotics - drug traffickers - for whom it was too good an opportunity to refuse.

This poor country is bordered by two hot spots of cocaine production: Colombia to the north and Peru to the south. It has porous borders, a 1,300-mile coastline, and bribery and corruption are rife – especially in the justice system and the military. Plus, there's easy access to guns and an abundant supply of willing killers, some as young as 12.

Albanian drug lords pose as legitimate businessmen and investors, using false identities. They rent houses in ultra-secure and upscale developments, and spend their time at the gym and in expensive restaurants and hotels. Many of them are located in Guayaquil, which according to the United States Bureau of International Narcotics Affairs is one of the 'major logistical hubs for cocaine bound for Europe and the rest of the world'.

Zyra e Kombeve të Bashkuara për Drogën dhe Krimin (UNODC), e cila monitoron trafikun e kokainës midis Amerikës së Jugut dhe Evropës, konfirmon se "zinxhirët e furnizimit, dikur të dominuar nga disa grupe të organizuara kriminale po pësojnë ndryshime" me "organizatat nga Ballkani tani janë përfshirë gjithnjë e më shumë në trafikimit dhe furnizimit'.

Junior u përkul përpara dhe filloi të pëshpëriste me nxitim: "Mbretërit Latinë në Guayaquil kontrabandojnë drogë me origjinë nga Kolumbia dhe Bolivia. Kokaina shkon përmes kontejnerëve nga Ekuadori në Evropë dhe MB.

“Njeriu i ngarkuar për të punuar me shqiptarët është Carlos El Diablo [Carlos Djalli]. Njerëzit që punojnë në doke paguhen për të ndihmuar bandat kriminale. Ka punëtorë të korruptuar në një kantier privat të quajtur Contecon.

“Ata që janë përgjegjës për mbylljen dhe zhbllokimin e kontejnerëve janë në shënjestër të ryshfeteve, ashtu si edhe personeli i sigurisë përgjegjës për kamerat. Çmimi [për kokainën] është 28,000 dollarë për kilogram. Ndonjëherë deri në 300 kilogramë shkojnë në një kontejner - përfshihen shuma të mëdha parash.'

Ndërmjetësi që siguroi intervistën me Junior më tha se po përpiqet të distancohet nga jeta e bandës. Por me kalimin e minutave, fillova të dyshoja për këtë - këtu ishte një njeri i zhytur në kulturën e bandave të lumtura, vrastare dhe shpërblimet në para që mund të ofrojë.

Junior vazhdoi urgjentisht: 'Carlos punon me zgjuarsi h Shqiptarët që jetojnë në Guayaquil. Ata ndonjëherë takohen në Mall del Sol dhe qendra të tjera tregtare. Ata janë përgjegjës për mallin dhe vlerën se sa [kokainë] do të dërgohet....Shqiptarët japin paradhëniet e parave nga dërgesat e drogës; shuma është saktësisht gjysma.'

“Shqiptarëve nuk u pëlqen t'i përshëndesin kur nuk janë në punë”, shtoi ai. “Në një rast, një shqiptar më tha: “Nëse më shihni ndonjëherë jashtë këtij takimi, nuk më njihni. As mos më shiko”.

Junior mund të garantojë për efikasitetin e tyre të pamëshirshëm.

“Sapo përfundon biznesin me një shqiptar, nuk do të dëgjosh më prej tyre deri në transaksionin tjetër. Nëse dështon, ata vrasin'.

Sipas zyrtarëve të Doganës në Ekuador, të cilët po punojnë ngushtë me agjencitë e zbatimit të ligjit në Mbretërinë e Bashkuar, ekzistojnë katër metoda kryesore që përdoren nga trafikantët në porte.

Ato përfshijnë drejtimin e një kompanie frontale, një opsion i njohur për shqiptarët, të cilin ata e krijojnë vetë ose blejnë një biznes ekzistues për të fshehur kokainën përpara transportit.

Një teknikë tjetër është manovra 'rip on/rip off'. Trafikantët e drogës thyejnë kontejnerët e hapur të eksporteve të ligjshme, fshehin ngarkesën e tyre të paligjshme brenda dhe më pas përdorin vula të klonuara doganore për të fshehur punën e tyre. Sapo kontejnerët mbërrijnë në Evropë, kokaina hiqet nga bandat e tjera.

On the other hand, traffickers will hide drugs in the holds of container ships or strap packages in the hulls of ships docked in ports.

Most containers leaving Guayaquil arrive in Antwerp in Belgium or Rotterdam in the Netherlands, where personnel are said to be offered large sums to turn a blind eye.

Latest news