Flash News

E-TJERA

The West "shut up" on the draft proposed by Rama for the Association of Serbian Municipalities in Kosovo

The West "shut up" on the draft proposed by Rama for the Association

Yesterday (June 8), Prime Minister Edi Rama held a conference for journalists, dedicated to the situation in Kosovo.

During the conference, Rama said that he has sent a draft for the Association of Serbian Municipalities in Kosovo to German Chancellor Olaf Scholz and French President Emmanuel Macron.

 However, the draft in question was prepared without consulting the Prime Minister of Kosovo, Albin Kurti.

This issue was discussed a lot yesterday by politicians and analysts in the country, where there were also reactions from Kosovo officials.

This proposed draft has not escaped even foreign opinions, where EURACTIV has dedicated a summary article.

The article states that the German and French embassies in Tirana did not want to comment on the draft and the European Commission did not respond to the request for comment.

A German government spokesman, however, confirmed that they had received such a document but said its contents remain confidential.

As for France, a source said France would not comment further on the matter.

Full article

The Prime Minister of Albania, Edi Rama, has drawn up a draft for the Association of Serbian Municipalities in Kosovo, which he sent to French President Emmanuel Macron and German Chancellor Olaf Scholz, while the European Commission, USA, France and Germany remain tight-lipped about it.

The association was agreed during an EU-backed dialogue in 2013 before it was declared unconstitutional by Kosovo's highest court in 2015. The association would allow Serbs collective self-government in most areas including health, education, urban planning and the economy, as the Kosovo Serbs do, they do not recognize the authority of Pristina to govern.

It has remained a sticking point in all negotiations with Serbia, with the US and the EU insisting on it, while Kosovo maintains that Serbia has also not adhered to various provisions and that although it is happy to create an association, it must be in accordance with the Constitution.

After weeks of heightened tensions between Serbia and Kosovo over protests in the north, Rama presented a draft for the association on Thursday.

“Dje i përcolla presidentit Macron dhe kancelarit Scholz, të cilët janë dy kumbarët e propozimit franko-gjerman, një draft të shoqatës, për të cilin informova Presidentin e Këshillit Evropian, Charles Michel, si dhe palën amerikane. ”, tha ai gjatë një konference për shtyp.

Ai tha se drafti është përgatitur prej kohësh dhe se është duke pritur kohën e duhur për ta paraqitur.

“Është një draft i përgatitur prej kohësh nga ekspertët e nivelit më të lartë amerikan dhe evropian, i cili është bërë në rast se do të vinte kjo ditë, kjo ditë kur palët dhe në këtë rast për mua qëndrimi i Kosovës dhe jo i Serbia, palët as që mund të bien dakord se kush duhet ta shkruajë këtë tekst dhe nuk pajtohen më se çfarë duhet të përmbajë teksti”, tha ai.

Rama tha se dokumenti do të mbetet konfidencial dhe nuk pretendon të jetë zgjidhja ideale, por shtoi se është një dokument i nivelit të lartë ndërkombëtar që merr parasysh të gjitha arsyet e krijimit të shoqatës dhe vendin e saj në Republikën e Kosovës, në përputhje me kushtetutën.

“Uroj dhe shpresoj që ky material të jetë i dobishëm për ta çuar dialogun në një nivel tjetër dhe për t'i bërë palët të flasin për gjëra konkrete, gjëra që kanë të bëjnë me përfundimin me sukses të dialogut dhe jo të flasin me veten dhe për veten e tyre”, shtoi ai. .

“Situata po bëhet alarmante dhe unë nuk mund të mbetem spektator duke parë se si Kosova zvogëlohet dhe zvogëlohet në sytë e atyre që krijuan shtetin e Kosovës”, tha Rama.

Rama tha se është shumë i shqetësuar për situatën në veri dhe deklaratat e partnerëve ndërkombëtarë. Ai ka theksuar se Kosova duhet të pranojë propozimet ndërkombëtare pasi ekziston rreziku i humbjes së sovranitetit të saj.

“Jam i shqetësuar për tonet përfundimtare të aleatëve, të cilat mund të sjellin pasoja të pallogaritshme në shumë aspekte, duke filluar nga pasoja e rritjes së numrit të trupave në Kosovë, që nënkupton uljen e kapacitetit sovran të Kosovës”, tha ai. .

Rama shtoi se gjithashtu në rrezik është shansi për të integruar plotësisht veriun në jetën institucionale të Kosovës në vend që të rrezikohet që ai të kalojë në kontrollin e të huajve, me gjasë në lidhje me Serbinë.

Por propozimi nuk është pritur mirë nga të gjithë në Kosovë. Deputeti i partisë në pushtet Vetëvendosje, Armend Muja, akuzoi Ramën për afërsi me Serbinë dhe presidentin e saj Aleksandër Vuçiq.

“Duke dërguar një statut për ‘Asociacionin’ në Berlin dhe Paris, Rama vetëm po ekspozon dhe forcon Shoqatën e tij me Vuçiçin. Edi Rama duhet të kapet diku për krim dhe korrupsion, përderisa detyrohet t'ia bëjë vetes publikisht para gjithë kombit shqiptar”, tha Muja.

Ndërkohë, kryeministri Albin Kurti i tha parlamentit se ka propozuar një draft vizion të shoqatës ndërmjetësuesve bazuar në modelin kroat.

“Unë u frymëzova nga modeli i Kroacisë për pakicat kombëtare për tre arsye. Së pari; Kroacia doli nga lufta gjatë shpërbërjes së dhunshme të ish-Jugosllavisë, ashtu si edhe Kosova. I dyti; sepse Kroacia është shembull i suksesit të një vendi anëtar në BE dhe NATO. E treta; sepse Serbia tashmë ka një marrëveshje me Kroacinë për marrëdhënie të mira fqinjësore dhe që përfshin edhe të drejtat e pakicave kombëtare”, tha ai.

Zëvendëskryeministri Besnik Bislimi ka reaguar, duke thënë se asociacioni po përdoret nga Serbia jo për të integruar serbët vendas në Kosovë, por si “kalë të Trojës” për ta bërë vendin një shtet jofunksional dhe për të vazhduar me planin për ndarjen e vendit.

“Kosova vazhdimisht ka paralajmëruar bashkësinë ndërkombëtare për arsyet e vërteta pse Serbia insiston në formimin e Asociacionit të Komunave me shumicë serbe. Asociacioni nuk kishte për qëllim asnjëherë të integronte serbët vendas në Kosovë, por të ishte si “Kali i Trojës” i Beogradit për ta bërë vendin jofunksional, duke përgatitur kështu rrugën për ndarje”, ka shkruar Bislimi në Tëitter.

Kosova është shtëpia e disa zonave me shumicë serbe. Përderisa janë katër në veri, ka edhe Graçanicë, dhe disa enklava në zonën e Gjilanit. Serbët këtu jetojnë të qetë përkrah shqiptarëve dhe nuk ka pasur protesta apo skena të ngjashme trazirash në këto zona më jugore.

Por në mes të veriut të trazuar, ndodhet kompleksi i Minierës së Trepçës, i cili është shtëpia e të paktën 60.5 milion ton xehe, si dhe miliona tonë plumb, zink dhe argjend. Dy qeveritë kanë luftuar prej kohësh se kush i kontrollon minierat me Serbinë duke refuzuar përpjekjet e përsëritura të Kosovës për të marrë minat.

Politikanët kosovarë kanë këmbëngulur prej kohësh se shoqata do të rezultojë në një strukturë të tipit Republika Srpska, si në Bosnje dhe Hercegovinë, dhe do të hapë rrugën për përfshirjen e veriut dhe minierave të tij fitimprurëse në Serbi.

Ambasadat gjermane dhe franceze në Tiranë nuk deshën të komentojnë draftin dhe Komisioni Evropian nuk iu përgjigj kërkesës për koment.

Një zëdhënës i qeverisë gjermane, megjithatë, konfirmoi se ata kishin marrë një dokument të tillë, por se përmbajtja e tij mbetet konfidenciale.

As for France, a source with deep knowledge of the ongoing negotiations said France stands by its pace plan and would not comment further on the subject.

 

 

Latest news