Flash News

E-TJERA

Albania receives the status of the European green country for the month of March

Albania receives the status of the European green country for the month of March

Every month, the foreign media Euroneës Green announces a green country, which stands out for eco-innovations up to the change of environmental policies.

Foreign media writes that Albania protected one of the last wild rivers in Europe, since on March 15, the Albanian government declared the Vjosa river a national park, preserving it for generations to come.

The Vjosa is one of Europe's last wild, free-flowing rivers. Stretching from the slopes of the Pindis mountains of Greece to the Adriatic coast of Albania, this is the first 'wild river national park' on the continent, the article further states.

 

Below is the full article.

The climate and nature crises have plunged European countries into a new kind of healthy rivalry with each other. In the race to achieve net zero emissions and restore depleted ecosystems, a victory for any nation is a victory for all of us. But seeing more positive examples on the continent can help inspire and pressure our politicians to follow suit.

It's certainly not a level playing field. From the sunny plains of Spain to the underground heat of Iceland, each country has its own unique natural resources. As well as its particular political and economic context that can help or hinder climate action.

This month, we're celebrating a European country that has done the right thing for one of its most precious natural features: Albania.

Albania protected one of the last wild rivers of Europe

On March 15, the Albanian government declared the Vjosa river a national park, preserving it for generations to come.

The Vjosa is one of Europe's last wild, free-flowing rivers. Stretching from the slopes of Greece's Pindis Mountains to Albania's Adriatic coast, this is the continent's first 'wild river national park'.

"Perhaps Albania does not have the power to change the world, but it can create successful models of protecting biodiversity and natural resources", said Mirela Kumbaro Furxhi, Minister of Tourism and Environment.

Vjosa River

The Albanian government has taken the bold decision to create a National Park of 12,727 hectares, including the 190 kilometer long Vjosa, where over 60,000 people have lived for centuries.

Statusi i parkut të mbrojtur është një mburojë për mbi 1000 specie që jetojnë në lumë dhe zonat përreth tij, nga shkaba e rrallë dhe ngjalat evropiane , tek lundërza dhe rrëqebulli i Ballkanit i rrezikuar në mënyrë kritike.

Lundrimi i interesave konkurruese njerëzore në lumë nuk ishte detyrë e lehtë. Në një moment u propozuan 45 diga në Vjosë dhe degët e saj. Zhvilluesit kërkuan të shfrytëzonin sa më shumë potencialin e tij hidroenergjetik pasi vendi varet nga ky burim i rinovueshëm.

Pas vitesh fushate nga “Save the Blue Heart of Europe”, asnjë digë, nxjerrje zhavorri apo aktivitete të tjera të dëmshme nuk lejohen tani në brigjet e tij.

Fuqia e njerëzve ka qenë gjithashtu një pjesë e madhe e kësaj historie dhe ka çuar në tregime më pozitive. Në fshatin e vogël jugor të Kutës, banorët e kanalizuan rezistencën e tyre ndaj një hidrocentrali të propozuar në një projekt z të energjisë diellore, duke vendosur panele në ndërtesat publike.

Çfarë projektesh të tjera pozitive mjedisore ka Shqipëria në plan?

Prodhimi i energjisë në Shqipëri është tashmë 100 për qind i rinovueshëm, por vendi po punon për të diversifikuar burimet e tij pasi mbështetja te uji është shumë e varur nga klima.

“Ne [kemi] një strategji afatgjatë dhe një plan veprimi për të rritur kapacitetin e gjenerimit të burimeve të rinovueshme të energjisë duke instaluar termocentrale të rinj diellorë dhe të erës”, shpjegon Mirela Kumbaro Furxhi, Ministre e Turizmit dhe Mjedisit e Shqipërisë.

Shqipëria rishikoi gjithashtu angazhimin e Kontributit të Përcaktuar Kombëtar (NDC) me një ambicie për të reduktuar emetimet e gazeve serrë me 20.9 për qind deri në vitin 2030 .

Vendi kërkon të zhvillojë industrinë e tij të turizmit, por në përpjekje për ta bërë këtë në mënyrë të qëndrueshme

“Shqipëria është një vend i vogël që nuk mund ta ndryshojë botën, por ne mund të krijojmë modele”, thotë ministrja.

“Vitin e kaluar kur hyri në fuqi ligji që ndalon prodhimin, importin dhe tregtimin e qeseve plastike njëpërdorimshe, ne ishim të parët në Ballkan që e bëmë këtë. Për botën e madhe, këto mund të jenë ndryshime të vogla, por për ne këto janë revolucione të vërteta.”

Unfortunately, no European country is yet an environmental idyll. The Albanian government has also been criticized for its determination to build a new airport, the biggest yet in the country, near the Vjosë-Nartë lagoon, a place where flamingos and pelicans live.

Latest news