Flash News

E-TJERA

Three mayors risk fines for 'misuse of public funds' in the campaign

Three mayors risk fines for 'misuse of public funds' in the campaign

The State Commissioner of Elections, Ilirian Celibashi, decided on Friday to propose to the Appeals and Sanctions Commission administrative punishments for 3 mayors of the Socialist Party for violation of the Electoral Code and misuse of public resources.

Fines in the amount of 10,000 lek were proposed for Armando Subashi, mayor of Fier Municipality, Nuri Belbë, mayor of Prrenjas Municipality and Kastriot Gurrë, mayor of Librazhd Municipality, after the administration of the CEC found that deputies participated in organized public activities of the area, who have made political appeals.

Although contrary to the legal provisions, the CEC has found that socialist MPs and ministers are part of local activities or inaugurations of public investments, where political campaigning is not allowed.

As a result of the denunciations from the civil society organizations, Celibashi also decided to stop 6 public activities, where ministers and socialist deputies participated, planned by the municipality of Kavajë, Gjirokastër, the Ministry of Health and that of Culture.

According to the Commissioner's acts, they are in violation due to the participation of party persons and in violation of the legal deadlines for reporting, but even in this case the participation of ministers or political officials of the Socialist Party in the area was foreseen.

In an activity of the municipality of Kavaja, in a meeting with the excellent students of the city, the deputy of the area, Etjen Xhafaj, and party leaders of the SP were invited.

Although the municipality described it as an "informative/awareness meeting", the Commissioner states that an activity that takes place "with the participation of party members constitutes a prohibited activity".

The administrative measures followed a public appeal by Celibaş to local officials, asking them to conduct the inaugurations of public investments and other activities without the presence of politicians.

"There is no reason and it is also formally punishable from a legal point of view if this activity is carried out in the company of political leaders, deputies or other political functionaries," he said a few days ago.

Në KQZ ka dhjetra denoncime të tjera të kësaj natyre nga organizatat e shoqërisë civile që monitorojnë procesin, por sipas tyre, aktet e pakëta të KQZ-së nuk arrijnë të kenë impakt në parandalimin e përdorimit të burimeve publike për fushatë elektorale.

Rigels Xhemollari, drejtor ekzekutiv i “Qëndresa Qytetare”, i tha BIRN-it se nga monitorimi i bërë nga aktivistët e kësaj organizate është vënë re një intensifikim i pjesëmarrjes së deputetëve dhe emisarëve politikë në aktivitetet lokale periferike të zhvilluara nëpër bashki.

“Kjo tregon qasjen e përhershme të përdorimit politik të pushtetit në kohë fushate, por me afrimin e fushatës pritet të kemi pjesëmarrje më të lartë,” thotë ai.

Sipas tij, edhe pse KQZ ka filluar të reagojë përpara zgjedhjeve duke ndaluar organizimin e disa aktiviteteve ku merrnin pjesë deputetë, në monitorim dhe denoncimin e këtij fenomeni duhet që të përfshihen në shumë aktorë, qoftë institucione, media dhe shoqëri civile.

“Organet e pavarura qëndrojnë të distancuara nga përdorimi i administratës për qëllime zgjedhore,” shtoi Xhemollari, duke sjellë si shembull rastin e ankimimeve për aplikacionin Aktiv1st për të cilin kjo organizatë ka denoncuar në institucionet përkatëse.

Në listën e veprimtarive të ndaluara konsiderohen veprimtari politike zgjedhore;  “promovimi i investimeve me pjesëmarrjen e elektoratit e përfaqësuesve të partisë politike;  pjesëmarrja e punonjësve të administratës brenda orarit zyrtar të punës në këtë lloj veprimtarie; promovimi i projekteve të ndryshme në investime, shërbime, për të cilat fondet janë planifikuar pas datës 13 Janar dhe jashtë programit vjetor buxhetor të miratuar në fillim të vitit…”.

Mes veprimtarive që ndalohen janë gjithashtu edhe shpërndarja publike e lejeve të legalizimit dhe/ose çdo titulli pronësie në periudhën e përcaktuar në këtë kujtesë; zhvillimi i veprimtarive me karakter politik/zgjedhor në selitë dhe oborret e shkollave, në spitale e të tilla të ngjashme.

According to the regulation, the institutions must announce the development of the public activity at least 5 days before the date foreseen for its development.

In the acts for the prohibition of political activities, the legal argument was also related to reporting outside the legal deadline, which, according to the commissioner, limits the Commissioner's ability to assess whether it constitutes a prohibited activity or not.

On Friday, fines in the amount of 5,000 ALL were also imposed on 7 local officials, responsible for reporting the activities./ BIRN

Latest news