Flash News

E-TJERA

Vështirësitë e tregut, 60 % e vendeve të punës në Shqipëri zihen me “mik”

Vështirësitë e tregut, 60 % e vendeve të punës në

Tregu shqiptar i punës vijon të funksioniojë me ‘mik’.  Si në sektorin publik edhe në atë privat, shqiptarëve iu duhet një ‘mik i fortë’ për të siguruar një vend pune.

Strategjia Kombëtare e Punësimit dhe Aftësive 2023-2030, e hedhur për konsultim publik, tregon se mekanizimi i tregut të punës në Shqipëri ka nevojë për përmirësime sa i përket gjithëpërfshirjes, dhe përputhjes së ofertës dhe kërkesës më të mirë për punë krahasuar me nivelin mesatar të BE-së.

Referred to SCAN Tv , according to the document, informal channels such as personal contacts or recommendations from others so far turn out to be the most used channel for recruiting new workers.

The document states that large and foreign-owned companies are more inclined to use informal channels for staff recruitment.

"The dominance of informal channels in around 60% and the provision of jobs for those who are already employed in other businesses around 10%, are indicators of the difficulties that employers have in identifying employees with the right skills, as well as in identifying employees through formal channels and professional services."

This means that only 7.4% of employers from the private sector use public employment services to recruit staff.

Latest news