Flash News

OPINEWS

'Free public transport', the countries that have applied it and what were the results

'Free public transport', the countries that have applied it and what

BY PROF.AS. KLODIAN MUCO

Imagine living in a city and leaving home to go to work, restaurant, cinema or shopping center, using public transport without paying a ticket. Imagine having at your disposal a network of buses, very capillary and efficient where you can reach anywhere and always for free.

So, in short, imagine that you always need your car less and less, saving hundreds of thousands of Lek every year on fuel purchases or servicing. It seems crazy on the surface, but so do all innovations until they become reality and are used in everyday life.

Treating a city's public transportation as the same service as health or education can have immediate and tangible benefits, such as:

- reduction of pollution;

- reduction of traffic;

- less respiratory, cardiac or cancerous diseases;

– fewer incidents on the road;

– more social equality for citizens.

If we were to analyze these phenomena, we would notice that these are also the main problems of Tirana today.

Referring to a study by Milieukontakt Albania, published on January 10, 2023 on air quality in Tirana, it results that if the EU standard is 350 ppm/m3, the average value of this indicator in Tirana is 418.74 ppm/m3, so there is an excess of the allowed rates.

For the NO2 parameter, the EU standard is 40 µg/m3, while in Tirana the average value is 82.96 µg/m3.

Standarti i BE-së është 40 µg/m3 për grimcat e pluhurave PM10 µg/m3, ndërsa në Tiranë vlera mesatare është 124.68 µg/m3.

Standarti i BE-së për grimcat e pluhurave 2.5 µg/m3 është 25 ndërsa vlera mesatare në Tiranë është 65.25 µg/m3, pra kemi një tejkalim të standarteve të lejuara për çdo tregues, jo më kot sipas Numbeo, Tirana konsiderohet një ndër kryeqytetet më të ndotura të Europës, ku trasporti konsiderohet si një nga shkaktarët kryesorë të ndotjes.

Ndotja është një ndër shkaktarët kryesorë të sëmundjeve. Po ashtu referuar një studimi të ICM britanike që ka analizuar sjellet e shoferave në 11 vende të Europës për një total prej 10 mijë personash rezulton se trafiku konsiderohet burim i konsiderueshëm stresi te njerëzit.

Nëse trasporti falas na ndihmon të ulim ndotjen, të reduktojmë sëmundjet respiratore, ato kardiake dhe reduktojmë stresin e njerëzve duke rritur kështu cilësine e jetës së qytetarëve atëherë çdo faturë është e justifikueshme, kjo ndoshta është edhe arsyeja pse Hasselt në Belgjikë që nga 1996 e në vijim, Tallinn në Estoni, Luksemburgu, Austria testoi trasportin kombëtar me një biletë 3 euro në ditë, pa harruar këtu XHenovën në Itali, Frankfurtin në Gjermani e Brukselin në Belgjikë që kanë trasportin publik falas për shtresa të caktuara të popullsisë. Kjo për të shtyrë qytetarët për të hequr dorë nga makinat private. Pra, propozimi i kandidatit për kryetar bashkie në Tiranë, z. Belind Këlliçi nuk duket pa sens, ai mund të konsiderohet me bindje një vizion se si mund të jetë Tirana e të nesërmes më e pastër, më e jetueshme dhe pa trafik. Ky premtim është mëse i realizueshëm.

The cost of public transport today in Tirana is about 18 million euros, of which 1.5 million are currently subsidized by the Municipality of Tirana, so another 16.5 million euros remain to be financed. In a budget of almost 250 million euros that the municipality of Tirana has today, 6.6% of the budget can go without a problem to finance free public transport, this is enough to increase the fight against informality and as a consequence increase the income of the Municipality, reduce administrative expenses or reducing luxury expenses for a better cause such as free public transportation. Taken from Panorama

Latest news