Flash News

POLITIKOFF

"ITALIAN SCREENS", the new Italian cinema in Tirana

"ITALIAN SCREENS", the new Italian cinema in Tirana

The Italian Institute of Culture is pleased to present  Italian Screens  -  the new Italian cinema  in collaboration with the Embassy of Italy, the Municipality of Tirana and the National Center of Cinematography.

The new Italian cinema arrives in Tirana with ITALIAN SCREENS, a compilation of films selected from among the candidates for the David di Donatello Award, the prestigious award of the Italian Cinema Academy, which annually selects the best Italian films.

Four films were chosen for the cinematographic exhibition of Tirana, different in terms of genre and the construction of the environment where the events take place:  Ariaferma  by Leonardo Di Costanzo, the award for the best script and the best leading actor; Sergio Rubini's I fratelli De Filippo  , a film that traces the story of two great Neapolitan comedy authors; Il materiale emotivo  by Sergio Castellitto, based on a screenplay by Ettore Scola and  Freaks Out  by Gabriele Mainetti, a magical and surreal narrative set in occupied Rome in 1943.

The films will be shown from March 28 to 30 at the Millennium Cinema in Tirana (Murat Toptani Street), in Italian with English subtitles.

"ITALIAN SCREENS", the new Italian cinema in Tirana

Italian Screens është një iniciativë e krijuar për të prezantuar më të mirën e kinemasë italiane dhe promovohet nga Ministria e Punëve të Jashtme dhe Bashkëpunimit Ndërkombëtar, nga Cinecittà për Drejtorinë e Përgjithshme të Kinemasë dhe Audiovizionit, nga Ministria e Kulturës dhe nga Akademia e Kinemasë Italiane – Çmimet David di Donatello.

Italian Screens përbën një mundësi tejet të rëndësishme për t’i bërë të njohur jashtë vendit protagonistët e kinemasë italiane, për të krijuar një audiencë që vlerëson produksionet e shkëlqyera të momentit, por edhe për t’i prezantuar operatorëve vendas më të mirën e asaj që sistemi audioviziv italian ofron për të, me qëllim inkurajimin e bashkëprodhimeve, rritjen e cilësisë profesionale të industrisë dhe ndërkombëtarizimin e kinemasë sonë. Ekspozita përfaqëson gjithashtu një mundësi mjaft të mirë network-u për të lejuar operatorët e sektorit të qendrojnë në kontakt me ata që mund të ilustrojnë më së miri programin nxitës, në nivel kombëtar dhe rajonal, në mbështetje të produksionit për ata që rezlizojnë xhirimet në Itali.

Pas ndalesave në Miami, Atlanta, Los Angeles, San Paulo, New Delhi dhe Berlin, nisma do të prezantohet në Tiranë nga data 28 deri më 30 mars 2023 në prani të institucioneve, disa prej figurave më të njohura të kinemasë shqiptare dhe të ftuarve specialë nga Italia, regjisorë dhe protagonistë të filmave që do të shfaqen.

Nisma është pjesë e një projekti më të gjerë për thellimin e marrëdhënieve kulturore mes Italisë dhe Shqipërisë, organizuar nga Cinecittà për DGCA të Ministrisë së Kulturës, me qëllim inkurajimin e mundësivë të takimit mes producentëve, distributorëve dhe krijuesve të të dy Vendeve.

ARIAFERMA nga Leonardo Di Costanzo

Me: Toni Servillo, Silvio Orlando, Fabrizio Ferracane, Salvatore Striano, Roberto De Francesco

Dramë l Itali, 2021 l 122′

Një burg i vjetër i tetëqindës është në fazë ndryshimesh dhe si rezultat rregullat e ndarjes midis të burgosurve dhe rojeve janë liruar, duke krijuar shfaqjen e formave të reja të marrëdhënieve.

I fratelli De Filippo nga Sergio Rubini

Me: Mario Autore, Domenico Pinelli, Anna Ferraioli Ravel, Biagio Izzo, Giancarlo Giannini.

Dramë l Itali, 2021 l 137′

Historia e tre vëllezërve që jetojnë në Napoli me nënën e tyre: Peppino, Titina dhe Eduardo, fëmijët e panjohur të Eduardo Scarpetta-s, një aktor dhe dramaturg i njohur, më i famshmi i asaj periudhe.

Il materiale emotivo nga Sergio Castellitto

Me:Sergio Castellitto, Bérénice Bejo, Matilda De Angelis, Clementino, Sandra Milo.

Komedi l Itali, 2021 l 98′

Vincenzo lives in Paris and runs a bookstore. After an accident, his daughter Albertina decides to embrace selective mutism. When Vincenzo meets Yolande, the man is confronted with the "emotional material" kept hidden.

FREAKS OUT  by Gabriele Mainetti

With: Claudio Santamaria, Aurora Giovinazzo, Pietro Castellitto, Giancarlo Martini

Drama l Italy, Belgium, 2021 l 140′

In 1943 Rome, four friends work in an Israeli-run circus that suddenly disappears. Without their boss to guide them, Matilde, Cencio, Fulvio and Mario feel abandoned and look for a way to escape the Nazi-occupied city.

Latest news