Flash News

Rajoni

202 years of freedom, Greece celebrates Independence today

202 years of freedom, Greece celebrates Independence today

Greece celebrates today the 202nd anniversary of its independence from the Ottoman Empire, following a popular uprising that began on March 25, 1821.

Since the beginning of the week, the center of Athens has been "dressed" in blue and white with flags. The March 25 military parade is taking place in central Athens, which began with 21 cannon shots at Lycabettus.

On the occasion of the 202nd anniversary of the independence of Greece, the Hellenic Embassy in Tirana held a reception where members of other diplomatic headquarters in Tirana, as well as politicians, were present.

Ambasadorja e Greqisë Konstantina Kamitsi pohoi marrëdhëniet shumë të mira mes dy vendeve, duke vlerësuar progresin e bërë nga Shqipëria në perspektivën e saj europiane.

Greqia prej kohësh ka qenë në mbështetje të perspektivës europiane të Shqipërisë. Konferenca e parë ndërqeveritare e cila u mbajt në korrikun e shkuar shënoi një hap domethënës drejt integrimit të Shqipërisë. Fakti që Shqipëria mirëpriti në mënyrë të suksesshme në Tiranë samitin e Bashkimit Europian me Ballkanin Perëndimor, takim ky që zhvillohej për herë të parë jashtë Brukselit, ka një rëndësi të veçantë”, tha ajo.

Diplomatja greke theksoi se të dyja vendet, veç fqinjësisë së mirë janë dhe partnerë dhe aleatë të ngushtë. Ajo theksoi se si minoriteti grek që jeton në Shqipëri dhe komuniteti shqiptar që jeton në Greqi përbëjnë një urë bashkëpunimi mes dy vendeve.

"The sense of common fate and friendly relations is also evidenced by the common display of solidarity in difficult times. Albania was the only country, apart from Cyprus, that shared our grief by declaring a national Day of Mourning. Let me finish my speech by quoting a great politician, intellectual and visionary, the father of the Albanian state, Ismail Qemali, who wrote in his Greek-Albanian newspaper "Salvation of Albania", that Greeks and Albanians "share the same prerogative and mental ability, to get along with all nations and to be accustomed to all countries and all climates”.

Latest news