Flash News

Rajoni

Serbia's parallel institutions that operate freely in Kosovo

Serbia's parallel institutions that operate freely in Kosovo

Thousands of Kosovo Serb citizens continue to work in parallel institutions, financed and managed by the state of Serbia, since the post-war in 1999.

Serbia allocates tens of millions of euros for them every year.

Municipalities, companies and public enterprises, kindergartens, primary and secondary schools, as well as public universities, financed directly by the Government of Serbia, are in many cities of Kosovo, where members of the Serbian community live.

These mechanisms, although illegal according to the laws of Kosovo, have not stopped operating, despite the fact that Kosovo declared independence in 2008.

An agreement for their elimination was reached in April 2013, within the framework of the Kosovo-Serbia dialogue for the normalization of relations, but its full implementation on the ground leaves much to be desired.

A part of the community is integrated only in some institutions, such as the police or the judiciary.

In the framework of the dialogue, Kosovo and Serbia also agreed on the formation of the Association of municipalities with a Serbian majority, which would have "full jurisdiction" in certain areas, such as: spatial planning, health, education, economic development and so on. .

However, the Government of Kosovo has never implemented this agreement, on the grounds that it could threaten the functionality of the state.

In a meeting in Ohrid, on March 18, the Prime Minister of Kosovo, Albin Kurti, and the President of Serbia, Aleksandar Vučić, agreed on the implementation of a new agreement towards normalization, supported by the European Union.

This agreement, among other things, foresees that the Serbian community in Kosovo will be provided with an "adequate level of self-management".

Exactly what it is about is not yet known.

 

In a report before the Assembly of Kosovo, on March 23, Kurti said that "self-management is neither self-governance nor self-administration" and added that the former agreements with Serbia cannot be avoided.

I dërguari i posaçëm i BE-së për dialogun Kosovë-Serbi, Mirosllav Lajçak, ka thënë në një intervistë për Radion Evropa e Lirë se Kosova e ka obligim që menjëherë të fillojë me zbatimin e pjesës së marrëveshjes për normalizim, që lidhet me formimin e Asociacionit të komunave me shumicë serbe në Kosovë.

Në një intervistë për REL-in, i dërguari i posaçëm i SHBA-së për Ballkanin Perëndimor, Gabriel Escobar, ka thënë se strukturat paralele të Serbisë që funksionojnë në Kosovë, do të futen në kuadrin ligjor të Kosovës kur ta formojë Asociacionin.

“…kështu që ato nuk do të jenë të udhëhequra nga Serbia, por nga Kosova, përmes Asociacionit”, ka thënë Escobar.

Por, ku gjenden këto struktura dhe si funksionojnë?

Sipas të dhënave publike të Qeverisë së Serbisë, në territorin e Kosovës, Serbia ka mbi 20 komuna paralele aktive.

Disa prej tyre kanë pak staf, por ato më të mëdhatë, si komuna paralele e Prishtinës me seli në Gracaniçë apo komunat paralele në veriun me shumicë serbe – Mitrovicë e Veriut, Zveçan, Leposaviq dhe Zubin Potok – kanë staf më të madh dhe kryejnë detyra të përditshme, ngjashëm si komunat zyrtare dhe të ligjshme të krijuara nga institucionet e Kosovës.

Duke qenë se komuna paralele e Prishtinës është më e madhja në Kosovë, REL-i ka vizituar objektin e saj në Graçanicë, por aty nuk është lejuar qasja e as fotografimi.

Kohë më parë, REL-i ka vizituar edhe komunën paralele serbe në Zveçan. Ajo është në të njëjtin objekt me Komunën e Zveçanit, të krijuar nga institucionet e Kosovës.

Në disa raste, kryetarët dhe stafi serb janë të njëjtë – punojnë edhe për sistemin e Kosovës, edhe për atë të Serbisë.

 

The Government of Serbia regularly appoints people to leadership positions in its parallel municipalities in Kosovo.

These are some of the decisions signed by the Serbian Prime Minister, Ana Bërnabiq, for the parallel municipality of Pristina and that of Suhareka:

On July 23, 2021, the Government of Serbia appointed leaders and members in these 16 parallel municipalities in Kosovo: Kaçanik, Skenderaj, Fushë Kosovë, Shtime, Deçan, Podujevë, Pristina, Dragash, Vushtrri, Istog, Pejë, Gjakovë, Rahovec, Zveçan, Suhareke, Leposaviq./REL

Latest news