Flash News

Rajoni

From Tirana to the world, REL: Why do citizens of Montenegro choose "Mother Teresa" airport?

From Tirana to the world, REL: Why do citizens of Montenegro choose "Mother

"Podgorica - Tirana - Catania - 7 days, 390 euros".

"Podgorica - Tirana - Sicily - by plane - May 21 - 479 euros".

Almost in all the advertisements of tourist agencies in Podgorica, Tirana is unavoidable.

It is not, simply, an intermediate station from Podgorica to Sicily, but an airport from which the citizens of Montenegro go more and more to the world.

Pjervitorio Farabi, operational director of the "Mother Teresa" airport in Tirana, tells Radio Free Europe that, last year, about 53 thousand passengers from Montenegro flew from this airport, while until April of this year about 20 thousand.

He says that this airport had the largest turnover in the region in the first quarter of this year. Nearly 1.6 million passengers traveled through it until April this year alone - which is a record among neighboring countries.

"Mother Teresa" airport is about 140 kilometers from Podgorica and between these two destinations it takes about three hours of driving.

Travelers from Montenegro
Montenegro has two airports - in Podgorica and in Tivat. However, the insufficient number of flights, poor choice of destinations and expensive tickets are the reasons why citizens say they choose the airport of the neighboring country.

One of them, Nikola, has just returned from Sicily, which he says he visited for the first time:

"A round-trip ticket Tirana-Catania costs less than 20 euros... There are some small concessions, but nothing terrible. You will arrive where you thought".

"From Podgorica and Tivat you can only fly to certain destinations, while from Tirana you can choose where you want," he says.

Bojani from Podgorica usually flies four times a year, always from Tirana.

"The reasons are simple. Cheap flights and a large selection of destinations. Even with the transport costs, even with leaving the car in the parking lot next to the airport, it is significantly cheaper. The choice of destinations from Montenegro is so small that it is not attractive at all," he says.

How is the situation at the airports in Montenegro?
For a year and a half, low-cost airlines Ryanair and Wizzair have been flying from Podgorica to several European destinations.

But when the airport in Podgorica increased the taxi price in 2022, they canceled flights to Barcelona, ​​Bologna, Zagreb, Manchester, Vienna, Rome...

At the time, the Government of Montenegro said that such cancellation of flights is "ordinary business of these companies in the region and beyond".

Starting in May, some lines have returned. However, until May 17, there were only about thirty incoming flights and the same number of outgoing flights from Podgorica and Tivat airports.

Tirana, në anën tjetër, ka më shumë se 120 fluturime hyrëse dhe 120 dalëse, çdo ditë.

Në tre vjetët e fundit, Wizzair ka investuar më shumë se 1.3 miliard euro në industrinë e aviacionit shqiptar, ka thënë drejtori i kësaj kompanie, Jozsef Varadi.

Për shkak të punës më të madhe në Tiranë, kjo kompani ka punësuar rreth 500 anëtarë të ekuipazhit.

Rreth tri orë deri në aeroportin e Tiranës
Nikolla thotë se për të arritur nga Podgorica në Tiranë, i duhen rreth tri orë vozitje me makinë.

“Unë shkoj gjithmonë me makinën time. Ka një numër parkingjesh private përreth aeroportit, që kanë çmim më të lirë, rreth pesë euro në ditë”, thotë ai.

Përvojat janë pozitive, po ashtu, shton ai.

“Nëse nuk kërkoni profesionalizëm zviceran në Ballkan, apo stjuardesa të buzëqeshura në një kompani me çmime më të ulëta, do të jeni të kënaqur”, thotë Nikolla.

Jovani nga Tivari, i cili ka fluturuar disa herë nga Tirana, ka përshtypje më pak të mira.

“Oferta e fluturimeve është padyshim tërheqëse, por gjithçka tjetër më zmbraps. Turmat, infrastruktura rrugore, shkuarja në aeroport, nisja nga aeroporti... është një ferr i vërtetë”, thotë ai.

Për ata që nuk kanë makinë ose nuk duan të vozisin deri në Tiranë, ka kompani që organizojnë transportin.

Drejtori i njërës prej tyre, Andrija Rogoshiq, thotë për Radion Evropa e Lirë se idenë për krijimin e kompanisë e ka marrë kur ka lexuar se qarkullimi në aeroportin në Tiranë është rritur për 116 për qind, në krahasim me periudhën para fillimit të pandemisë COVID-19.

“Përveç kësaj, ne kemi njerëzit tanë që jetojnë jashtë vendit. Edhe pse janë tri orë larg nga Podgorica me fluturim, u duhen deri në 12 orë për të arritur në shtëpi, për shkak të lidhjeve të dobëta ajrore me Malin e Zi. Nga kjo më ka lindur ideja për të ndërtuar një ‘urë’ mes Tiranës dhe Podgoricës”, thotë Rogoshiq.

“Shoferi i kompanisë sonë i merr pasagjerët në adresën e shtëpisë dhe i transporton deri në aeroport. Çmimi për këtë shërbim është 30 euro”, tregon ai.

Agjencitë nga Mali i Zi - probleme me mungesën e fluturimeve
Avantazhi i aeroportit të Tiranës përdoret nga pothuajse të gjitha agjencitë turistike në Mal të Zi që ofrojnë aranzhime për destinacione evropiane dhe të tjera.

“Disa aranzhime përfshijnë fluturimin nga aeroporti i Podgoricës, por shumica dërrmuese janë nga Tirana. Atje ka një përzgjedhje më të madhe dhe shumë më të lirë. Organizojmë transportin me autobus për të arritur atje”, thotë përfaqësuesja e një agjencie udhëtimi nga Podgorica.

Ndryshe prej saj, një agjenci turistike që çon turistë nga Evropa dhe Lindja e Mesme në Mal të Zi, nuk mendon t’i përfshijë në ofertën e saj fluturimet nga Tirana.

“Udhëtimet tona lidhen më së shumti me bregdetin dhe/ose veriun e Malit të Zi. Në praktikë, kjo do të thotë që vozitja në një drejtim zgjat deri në pesë orë dhe ne nuk ua ofrojmë këtë klientëve që vijnë për pushime për disa ditë”, thotë për Radion Evropa e Lirë Ivan Duroviq, drejtor i agjencisë.

He adds that the agency adapts to existing flights to and from Montenegro.

"The poor offer of flights limits our work. Despite this, we do the best we can with the two airports we have", says Durović.

Although for some the number of flights is insufficient, the airport in Podgorica has had about 370 thousand passengers so far this year, which means 45 percent more compared to the same period of 2019. REL

Latest news