A mund të mbijetojë profesioni më i vjetër në botë në epokën e distancimit social?

Mos puth! U thoni klientëve të lajnë duart para se t’ju prekin. Vishni një maskë. Shmangni pozicionet ballë për ballë. Dhe madje: Vish një kostum infermierejë dhe nxirr një termometër – nëse temperatura e tij është normale, bëje pjesë të lojës. Nëse ai ka ethe, përfundoni seancën.

Këto janë këshilla të vërteta që grupet e komieteteve Covid dhe autoritetet shëndetësore në të gjithë botën po ndajnë në epokën e koronavirusit, duke shpresuar të mbrojnë punëtorët në tregtinë e gjerë dhe shpesh të anashkaluar të seksit. Këshillat nga kolltuku do të ishin që të ndaloni të gjithë punën e seksit të ashtuquajtur “shërbim të plotë”, por siç paralajmëroi UNAIDS në prill, shumë punonjës të seksit po detyrohen të peshojnë atë që është e sigurt kundër asaj që do të vendosë ushqimin në tryezën e tyre.

Një aksiomë e vjetër e ekonomisë pretendon se investimet në “ves” dhe “mëkat” si lojërat e fatit, alkooli, droga dhe seksi tregtojnë rënie ekonomike , sepse njerëzit iu drejtohen atyre qoftë kur janë të trishtuar apo të lumtur. Disa vese madje mendohet se janë kundërciklike, duke u shtuar kur ekonomia shkon drejt greminës.

Punonjësit e seksit, organizatat e ndihmës dhe avokatët që punojnë me ta thonë se pandemia ka qenë shkatërruese.

“Prostitucioni supozohet të jetë joelastik dhe i aprovuar nga recesioni”, thotë Caty Simon, një shkrimtar dhe aktivist që e përshkruan veten si eskortë e lirë, shkrimtare dhe aktiviste, në një qytet të vogël në Masaçutesin Perëndimor.

Më pak punë, më shumë rrezik

Urdhrat e bllokimit mund të duken të tepërta për një biznes tashmë të ndaluar, por disa punonjës seksi i thanë CNN që ata kishin zgjedhur të ndalonin së punuari për shkak të frikës së koronavirusit. Edhe kërkesa nga klientët është qetësuar, ndërsa papunësia në SH.B.A arrin nivelet e Depresionit të Madh, shumë amerikanë kanë më pak të shpenzojnë për shërbime të të gjitha llojeve. Sidoqoftë, çdo punonjës seksi i intervistuar thoshte se ata ende pranonin kërkesa për t’u takuar personalisht – ndonëse jo aq shpesh si më parë.

“Është detyra ime etike të mos punoj në trupin e askujt për shkak të virusit,” tha një punonjës seksi me bazë në San Francisko dhe terapist masazhesh.

“Unë kam jetuar në apartamentin tim për 16 vjet, si, kurrë nuk kam paguar qira me vonesë. Kjo është hera e parë që duhet të luftoj për para”, shtoi më tej.

Në mars, disa punonjës të seksit arritën të  kërkonin mbështetje financiare tek grupi humanitar Kolektivi i Punëtorëve të Seksit të Zi, duke marrë një grant emergjence prej 400 dollarësh për të financuar shpenzimet themelore të jetës.

Megjithatë, një punëtor thotë se ata vazhdojnë të kontaktohen nga klientë të ardhshëm – përfshirë nga mjekë dhe infermierë në spitalin poshtë rrugës. “Ata të luten që të punosh me ta,” thanë ata. “Ata po hedhin tërë këto para, 300 dollarë për për një orë. Është një dilemë për mua, sepse kam nevojë për para”.

Peshimi i rrezikut kundrejt nevojës

Kur bëhet fjalë për sëmundje ngjitëse, të huajt që shkëmbejnë lëngje është pothuajse një makth i një epidemiologu – dhe klientët që u kërkojnë punonjësve të seksit të bëjnë një rrezik të madh nuk është asgjë e re.

Akynos, një punonjës seksi 42-vjeçar me qendër në New York dhe Berlin, drejton Kolektivin e Punëtorëve të Seksit të Zi. Ndërsa ajo nuk është duke punuar aktualisht, Akynos thotë se ka vëzhguar një rrjedhë të rregullt pyetjesh për punë seksuale me shërbim të plotë, me kërkesa specifike për ndërveprime që kanë më shumë gjasa të përhapin një sëmundje të frymëmarrjes – si puthja. “Ata e dëshirojnë pavarësisht rrezikut të shtuar,” thotë ajo. “Ata nuk duken se interesohen. Ata janë si,” Po, unë e di se çfarë po ndodh, por unë ende dua të puth “.

“Është sjellje tipike e klientit”, shton ajo. “Ata gjithmonë duan të shkojnë që punëtorët e seksit të bëjnë diçka që ata nuk do ta bënin normalisht me askënd tjetër.”

Ajo që shqetëson më shumë ekspertët sesa vetë virusi është një potencial në rritje për dhunë dhe abuzim: Me më pak klientë dhe rënie të ekonomisë, punëtorët e seksit që janë akoma aktiv tani mund të jenë më pak selektivë për klientët dhe më pak të vendosur për kufijtë e tyre.

“Njerëzit janë me të vërtetë të dëshpëruar. Fatkeqësisht, ajo që ndodh në një recesion si ky është që njerëzit duhet të marrin më shumë rreziqe të llogaritura sesa ata zakonisht”thotë Simon.

“Është njësoj si pas FOSTA-SESTA, por më keq”, shton ajo, duke iu referuar një ligji për vitin 2018 që bëri që platformat dixhitale të ishin përgjegjës ligjërisht për pritjen e reklamave të shërbimeve seksuale. Legjislacioni bipartizan u përpoq për të luftuar trafikimin e qenieve njerëzore dhe u drejtua nga disa mbrojtës të të drejtave të njeriut. Por avokatët e dekriminalizimit të tregtisë së seksit thonë se mbyllja që rezulton në faqet e internetit të reklamave fshiu një mjet të sigurt për takim, negociata me të dhe verifikimin e klientëve për punonjësit e seksit jo të trafikuar dhe krijuan presion financiar për të ndërmarrë rreziqe shtesë.

Përshatur nga CNN, Përkthimi: Politiko.al