Flash News

Bota

Çfarë ndodh nëse Donald Trump arrestohet?

Çfarë ndodh nëse Donald Trump arrestohet?

Ish-presidenti amerikan Donald Trump ka pretenduar se do të arrestohet për një pagesë të supozuar të parave për yllin e filmave për të rritur Stormy Daniels, raporton Sky News.

Nëse ka të drejtë në pohimin e tij, ish-presidenti amerikan mund të akuzohet nga autoritetet në Nju Jork brenda disa ditësh.

Por çfarë do të ndodhë nëse ai akuzohet - dhe si do ta paraqesin rastin e tyre të dyja palët?

Në një postim në platformën e tij “Truth Social” të shtunën, Trump tha se priste të arrestohej të martën dhe u kërkoi mbështetësve të tij të protestonin kundër autoriteteve nëse ai arrestohet dhe akuzohet.

Ai publikoi një deklaratë të gjatë duke e përshkruar hetimin si një "gjueti shtrigash politike që përpiqet të rrëzojë kandidatin kryesor, deri tani, në Partinë Republikane".

"Nuk kam bërë absolutisht asgjë të gabuar," tha ai, përpara se të kritikonte një "sistem drejtësie të korruptuar, të shthurur dhe të armatosur".

Megjithatë, vlen të përmendet një zëdhënës i zotit Trump tha se ai nuk ishte njoftuar për ndonjë arrestim në pritje.

Çfarë do të bëjë Trump?

Trump ka akuzuar prokurorin e qarkut të Manhatanit, Alvin Bragg, një demokrat, se e ka shënjestruar atë për përfitime politike dhe mund të përpiqet të argumentojë për rrëzimin e akuzave për këto arsye.

Ai mund të kundërshtojë nëse statuti i kufizimeve - pesë vjet në këtë rast - duhet të kishte mbaruar.

Por në Nju Jork, statuti i kufizimeve mund të zgjatet nëse i pandehuri ka qenë jashtë shtetit - Trump mund të argumentojë se shërbimi si president i SHBA nuk duhet të zbatohet.

Politikisht, se si çdo aktakuzë e mundshme mund të ndikojë në shanset e Trump në zgjedhjet presidenciale të vitit 2024 është e paqartë.

Ai mund të jetë ish-presidenti i parë i SHBA-së që do të përballet me ndjekje penale – pikërisht pasi sondazhet e tregojnë atë duke udhëhequr rivalët e tjerë të mundshëm për nominimin republikan, duke përfshirë guvernatorin kontrovers të Floridës, Ron DeSantis.

Kjo mund të çojë në situatën e paprecedentë në të cilën Trump do të dalë në gjyq gjatë fushatës së tij në 2024. Nëse zgjidhet, ai nuk do të kishte fuqinë për të falur veten për akuza penale.

Çfarë do të bëjnë prokurorët?

Zyra e Prokurorit të Qarkut të Manhatanit ka kaluar gati pesë vjet duke hetuar zotin Trump.

Ajo i ka paraqitur prova një jurie të madhe të Nju Jorkut që lidhet me një pagesë prej 114,000 £ (130,000 dollarë) për Daniels gjatë ditëve të fundit të fushatës presidenciale 2016.

Pretendohet se pagesa është dhënë në këmbim të heshtjes së Daniels për një aferë mes saj dhe Trump. Trump e ka mohuar aferën dhe ka akuzuar zonjën Daniels për zhvatje.

Çdo aktakuzë nga zyra e prokurorit të qarkut do të kërkonte që Trump të udhëtonte në zyrën e tij në Nju Jork për t'u dorëzuar.

Trump mund të akuzohet gjithashtu për falsifikimin e të dhënave të biznesit - të klasifikuara zakonisht si kundërvajtje - pasi ai rimbursoi ish-avokatin e tij Michael Cohen për pagesat, të regjistruara në mënyrë të rreme si shërbime ligjore.

Të fundit