Corriere Della Sera: Bandat shqiptare të lidhur me narkot e Amerikës së Jugut; roli i punonjësve të korruptuar në Shqipëri

‘Corriere Della Sera’, një media e njohur në Itali i ka dedikuar një shkrim bandave shqiptare, nisur nga një rast i pak kohëve më parë, kur u arrestuan 19 shqiptarë dhe turq në aeroportin e Rinasit.

Pas arrestimit, rezultuan se ata qarkullonin me pasaporta të rregullta, por me identitete ‘të vjedhura’.

Në shkrim përflitet edhe roli i qeverisë shqiptare në operacione të tilla dhe akuzat si ‘narkoshtet’, sipas shkrimit nga ‘ndihma’ e punonjësve të korruptuar në Shqipëri.

Po ashtu, autori Andrea Galli përshkruan edhe itineraret e bandave shqiptare kryesisht me destinacion Londrën dhe operimin e tyre në mënyrë të strukturuar, ndërsa e mbyll artikullin se ata tashmë kanë nisur lidhje edhe me narkot e Amerikës së Jugut.

Shkrimi i plotë nga Andrea Galli:

Brexit apo jo, duke pritur zgjidhjen përfundimtare të Britanisë së Madhe që gjithashtu do të revolucionarizojë modalitetet e hyrjes së të huajve, trafikantët e drogës ecin përpara.

Në veçanti të gjithë shqiptarët, për të cilët rritja në aftësinë drejtuese të krimit është e qartë, jo nga fjalët, por nga arrestimet e policisë.

Ditët e fundit, në aeroportin e Tiranës, të quajtur “Nënë Tereza” nga Kalkuta, policia ndaloi 19 shqiptarë dhe turq (kjo e fundit në një pakicë ), të nisur për në Malpensa / Orio në Serio, dhe atje për t’u nisur përsëri me destinacionin Londër, ku tregu i kokainës, heroinës dhe marijuanës po pasuron një gjeneratë të shqiptarëve.

Ndarja e dy pjesëve të udhëtimit lidhet me faktin se në këtë periudhë, kishte mbipopullim në Malpensa dhe Orio al Serio si rezultat i mbylljes së Linate.

Në planet e të nëntëmbëdhjetëve, mbi të cilat hetimet po konstatojnë se kanë lidhje me botën e drogës së periferive të Londrës, pasi duhej të shkonin për të përforcuar trupat, pasazhi Lombard do të lejonte të anashkalonte kontrollet.

Në fund të fundit, dokumentet (kartat e identitetit) nuk ishin riprodhime por ishin ato reale, përveç fotove të pasaportave, që korrespondonin me pasagjerë të vërtetë. Dokumentet vijnë nga vjedhjet në zyrat e regjistrit të vendeve (ose nga shitja e punonjësve të korruptuar) dhe nga çantat e rrëmbyera. Pavarësisht nga ta, kishte italianë që ishin gati të fluturonin për në Angli.

Aksioni shënon një pikë të madhe në favor të sistemit të sigurisë së qeverisë aktuale shqiptare, e sulmuar edhe nga krizat e fundit politike dhe akuzat për mos luftimin e trafikut të drogës, aq sa vëzhguesit e huaj e kanë përcaktuar Shqipërinë si një “narkoshtet” ».

Sigurisht që askush nuk e përjashton që, para se të ndërhynin fenomenin, ushtarë të tjerë të drogës arritën të nisen për në Britaninë e Madhe. Por të paktën, të tjerët nuk do të përpiqen. Jo në këtë kanal. Në Londër, krimi shqiptar (i cili në përgjithësi është i strukturuar, bazuar në grupe të shumta që shpesh lidhen me lidhje gjaku), ka dy karakterizime të dallueshme.

Bandat e të rinjve kanë zgjedhur zonat e Parsons Green, Barking dhe Dagenham dhe Kilburn si baza; Hellbanianz (me shkurtimin Hb), është një nga bandat më të habitshme, duke marrë parasysh performancën sistematike përmes rrjeteve sociale që gjeneroi mijëra ndjekës.

Këta djem të ushqyer me adrenalinë, të cilët në çdo rast merren me sasi të vogla, janë të inatosur nga “të mëdhenjtë”, të cilët predikojnë dhe praktikojnë profilin e ulët, siç mësuan duke punuar për (dhe me) bandat kalabriane.

Që nga vitet 90, kur shqiptarët shpërthejnë në rrugët e Milano duke i pushtuar ato me prostituta, deri në fuqinë aktuale kriminale. Ka një ndryshim të madh.

Aty ku shumë klane mbështeten tek ndërmjetësit, për të pasur më pak ngarkesa por me një rritje fiziologjike të kostove dhe një rënie të pashmangshme të pastërtisë së drogës – një efekt anësor i copëzimit të zinxhirit të furnizimit – shqiptarët kanë filluar të merren direkt me narkot e Amerikës së Jugut. Kjo ju lejon të shkurtojnë shpenzimet dhe të keni një verifikim të drejtpërdrejtë dhe të menjëhershëm.