E-TJERA

Eksodi “ka goditur” vendin, EURACTIV: Qeveria do të ofrojë strehim për mjekët e rinj, kushte edhe për të diplomuarit

Eksodi “ka goditur” vendin, EURACTIV: Qeveria do të ofrojë

Qeveria po përgatit një skemë për të parandaluar emigrimin e të rinjve, veçanërisht mjekëve dhe infermierëve, nëpërmjet mjeteve të kreditimit në shtëpi, rritjes së pagave dhe kërkesave për të ushtruar në vend për një kohë të caktuar.

Shpresa e Bashkimit Evropian ka parë që popullsia e saj të bjerë me mbi 1.4 milion që nga fundi i komunizmit në 1991, me 700,000 largim në dekadën e fundit dhe të paktën 32,000 – kryesisht të rinj – në 2022, raporton EURACTIV.

Eksodi masiv ka goditur rëndë tregun e punësimit, me mungesa të konsiderueshme të stafit në hoteleri, turizëm, prodhim, por edhe sektorin e kujdesit shëndetësor. Gjatë dekadës së fundit, të paktën 3500 profesionistë shëndetësorë, përfshirë shumë mjekë, janë larguar nga Shqipëria vetëm për në Gjermani.

Kryeministri Edi Rama njoftoi të mërkurën një nismë të re në përpjekje për të mbajtur në vend personelin mjekësor dhe të rinjtë e tjerë, duke përfshirë kushte të favorshme kredie për strehim dhe rritje të pagave, ndërsa inauguroi një njësi të re në spitalin shtetëror në Tiranë.

“Për të gjithë çiftet e rinj, mjekë, policë dhe ushtarë, ata do të jenë subjekt i programit ku qeveria do të mbështesë mundësinë e kreditimit për të blerë një shtëpi me kushte krejtësisht të ndryshme nga ato të tregut bankar”, tha ai. “Në këtë mënyrë, ne besojmë fuqishëm se në këtë mënyrë do t'u japim një tjetër motivim të rëndësishëm mjekëve të rinj,” shtoi ai.

Rama tha se migrimi i profesionistëve nuk është vetëm një fenomen i Shqipërisë, duke shtuar se ata që largohen kanë një reputacion të mirë dhe integrohen me shpejtësi në shërbimet shëndetësore europiane si në Gjermani.

"Por ne nuk mund të financojmë shërbimin shëndetësor gjerman. Nuk mund të pranojmë që një student i mjekësisë të paguajë 1/16 e kostos së studimit me qeverinë që paguan pjesën tjetër dhe më pas studenti merr diplomën dhe shkon në Gjermani ose gjetkë," tha ai.

Ndërsa nuk është e mundur të ndalohet lëvizja e lirë ose të detyrohen njerëzit të qëndrojnë, ai tha se ka plane të mundshme që do të shohin që të diplomuarit e mjekësisë duhet të qëndrojnë në vend për të punuar për një periudhë të caktuar kohe.

“Për këtë sigurisht që do të zgjerojmë diskutimin si me rektoratin ashtu edhe me komunitetin për të bërë politikën më të mirë dhe më të drejtë të mundshme”, shtoi ai.

Duke iu referuar veçanërisht mjekëve dhe infermierëve që largohen nga vendi, Rama tha se do të ketë rritje të pagave për mjekët specialistë në 50,000 lekë në muaj (470 euro), me ata që kryejnë më shumë ndërhyrje, konsultime dhe në përgjithësi, më shumë punë, mund të të ndahen më shumë.

Fondet do të ndahen nga buxheti i shtetit, ndërsa pjesa tjetër do të vijë nga autonomia e spitalit.

Në një intervistë për EURACTIV në dhjetor, Rama tha se nuk mund t'i ndalojë njerëzit të largohen nga vendi.

“Asnjëherë nuk kam menduar dhe ende nuk mendoj se është një ide e mirë të besosh dhe lëre më të komunikosh se të rinjtë duhet të qëndrojnë absolutisht këtu, sepse mendoj se ata kanë të drejtë të provojnë dhe duhet të përdorin lirinë e tyre. , dhe është absolutisht në dorën e tyre”, tha Rama.

Ai shtoi se e rëndësishme është që të rinjtë të kthehen pasi ata sjellin me vete një mentalitet të ndryshëm nga i cili mund të përfitojë vendi.

“Këta njerëz kthehen me një mentalitet tjetër, vijnë me përvojë, hapin ndërmarrje, i bëjnë gjërat ndryshe dhe bëjnë suksese”, tha ai, duke shtuar se është gjithashtu e rëndësishme të përmirësohen kushtet në nivel lokal.

Shqipëria do të shkojë në kutitë e votimit më 14 maj për të zgjedhur kryetarët e bashkive dhe përfaqësuesit vendorë në të gjithë vendin.

Të fundit