Flash News

E-TJERA

Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria me inteligjencën më të ulët në Evropë

Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria me inteligjencën më të

Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria kanë regjistruar IQ-në mesatare më të ulët në Evropë, sipas World Population Review, respektivisht 81.91 dhe 81.75, ndërsa vendet fqinje si Greqia regjistrojnë rezultate pak më të larta.

Mesatarja e koeficientit të inteligjencës në Bullgari është 90.99, në Serbi 89.6, në Mal të Zi 85.78 dhe në Greqi 90.77, ku Bjellorusia, Finlanda, Lihtenshtajni dhe Gjermania kanë shënuar më të lartat në Evropë.

“Koeficienti i inteligjencës mesatare në një vend llogaritet duke filluar me rezultatin mesatar të vendit në testet standarde të IQ-së, duke përshtatur mirë me vlerësimet kombëtare të matematikës, leximit dhe shkencës, dhe duke marrë parasysh cilësinë e përgjithshme të të dhënave. Burimet e të dhënave të konsideruara në këtë artikull ndryshojnë nga numri i variablave të konsideruar, thellësia e analizës dhe kohëzgjatja e të dhënave”, shpjegon World Population Review.

Sipas një studimi të vitit 2019 nga studiuesit Richard Lynn dhe David Becker në Institutin Ulster, rezultatet më të larta mesatare të IQ në botë i përkasin japonezëve, me qytetarët e Tajvanit dhe Singaporit afër.

Top 10 vendet më të zgjuara bazuar në rezultatet e testit të studentëve në lexim, matematikë dhe shkencë - OECD PISA 2018:

Kinë – 555, 591, 590

Singapor – 549, 569, 551

Macau (Kinë) - 525, 558, 544

Hong Kong (Kinë) – 524, 551, 517

Estonia – 523, 523, 530

Kanada - 520, 512, 518

Finlanda – 520, 507, 522

Irlanda – 518, 500, 496

Korea – 514, 526, 519

Polonia – 512, 516, 511

Top 10 vendet me indeksin më të lartë të kapitalit të inteligjencës – 2017:

Shtetet e Bashkuara – 74,88 (A+)

Mbretëria e Bashkuar – 64.19 (A)

Gjermani – 64.18 (A)

Australia – 63.96 (A)

Singapor – 63.60 (A)

Suedia – 61.58 (A)

Zvicra – 61.57 (A)

Kanada – 61.15 (A)

Finlanda – 60.45 (A)

Danimarka – 60.25 (A)

Të fundit