Flash News

E-TJERA

“Projekt i paprecedentë”, detaje nga pakti Rama-Meloni: Vetëm emigrantët e shpëtuar në ujërat jashtë BE-së do dërgohen në Shqipëri

“Projekt i paprecedentë”, detaje nga pakti Rama-Meloni:

Një projektligj i miratuar nga kabineti italian më 5 dhjetor përshkruan transportin e emigrantëve drejt Shqipërisë, duke e kufizuar atë vetëm për ata të shpëtuar nga autoritetet italiane në ujërat jashtë BE-së.

Vetëm emigrantët që janë marrë në bordin e anijeve të autoriteteve italiane në ujërat jashtë BE-së do të mund të transportohen në zonat e përcaktuara në Shqipëri.

Kështu thuhet në një projektligj të miratuar nga kabineti italian më 5 dhjetor. Legjislacioni është vendimtar për zbatimin e Memorandumit të Mirëkuptimit (MoU) të nënshkruar nga kryeministrja italiane Giorgia Meloni dhe homologu i saj shqiptar Edi Rama.

Projekti i paprecedentë do të duhet të marrë parasysh të drejtën evropiane dhe ndërkombëtare.

Javët e fundit, vendi ku individët janë shpëtuar në det është theksuar nga Bashkimi Evropian në Bruksel.

Nëse shpëtimi kryhet në ujërat ndërkombëtare, rregullat e BE-së për të drejtat e azilit nuk zbatohen dhe Italia mund të transportojë emigrantë në një vend tjetër.

30 milionë euro për objektet në Shëngjin, Gjadër

Në projektligjin që shkoi para Kabinetit, kostot ishin llogaritur rreth 87 milionë euro duke filluar nga viti 2024. Megjithatë, shuma totale nuk ishte specifikuar me shkrim.

Burime qeveritare thonë se shuma në çdo rast do të jetë më pak se 200 milionë në vit.

Ministri i Jashtëm Antonio Tajani tha se këto para do të "shpenzoheshin mirë për të përballuar emigracionin e parregullt". Ai tha se shpreson që procedura të shkojë pa probleme në parlament, ku grupet opozitare pritet të kundërshtojnë projektligjin.

Rreth 30 milionë euro pritet të ndahen për ndërtimin e dy objekteve në portin e Shëngjinit përballë Barit dhe në zonën e Gjaderit më tej në brendësi të vendit. Objektet do të konsiderohen si "zona kufitare ose tranzite".

Për të parën, që projektligji e konsideron hotspot, do të krijohet një perimetër rreth 240 metra me një gardh të jashtëm katër metra të lartë.

Tjetra do të ketë një sipërfaqe prej 77,700 metrash katrorë dhe do të përfshijë një qendër për riatdhesimin e emigrantëve ku do të bëhen vlerësime nëse ata që mbërrijnë përmbushin kërkesat për mbrojtje ndërkombëtare apo nëse duhet të riatdhesohen.

Në këtë zonë aktualisht ndodhen 10 objekte të cilësuara si “të rrënuara” në MM.

Juridiksioni italian në portin e Shëngjinit dhe zonën e Gjaderit

Projektligji parashikon që brenda do të zbatohet juridiksioni italian. Autoritetet do të jenë zyra e prefektit të Romës dhe selia e policisë së Romës, ku do të ketë deri në pesë seksione specifike të komisionit territorial për njohjen e mbrojtjes ndërkombëtare.

Gjykata e Romës do të jetë përgjegjëse për çdo apelim nga migrantët e mbajtur në objekte.

Në rastin e krimeve, gjyqësori i Romës do të jetë përgjegjës, me seanca dëgjimore në distancë dhe lehtësira ad hoc për marrjen e të dyshuarve në paraburgim.

Projektligji thekson se kjo siguron që të drejtat e emigrantëve do të respektohen në përputhje me ligjin italian dhe atë evropian, sipas një njoftimi për shtyp të kabinetit.

Të fundit