“Janë njerëz të dëshpëruar”,  28 vjet nga koha kur 20 mijë shqiptarë zbarkuan në portin e Barit

Sot shënohen 28 vjet nga koha kur rreth 20 mijë shqiptarë braktisën atdheun për një jetë më të mirë matanë Adriatikut.

Emigrantët shqiptarë zbarkuan në brigjet e Barit me anijen “Vlora”, që ishte nisur nga porti i Durrësit.

Sipas dokumentarëve historikë shqiptarët u transferuan nga porti në stadiumin “Vittoria”.  Kjo anije më parë u refuzua nga Brindisi, dhe si destinacion përfundimtar  pati  portin e Puglias.

“Janë njerëz, njerëz të dëshpëruar. Nuk mund t’i kthejmë pas, ne jemi shpresa e vetme e tyre.”- u shpreh asokohe kryebashkiaku i qytetit, Enrica Daldino.

Në ditët e sotme Italia nuk mund të quhet si vend mikpritës, pasi ministri i Brendshëm Matteo Salvini, ka ndaluar që refugjatët e ardhur nga vendet e Lindjes të ankorohen në brigjet italiane.