Negociatat/ Edhe Sofja i vendos kushte Shqipërisë: Pakicat të regjistrohen dhe të mësojnë gjuhën bullgare

Ndërsa edhe pak ditë na ndajnë nga dita kur 28 vendet anëtare të Bashkimit Evropian duhet të votojnë në Këshill, për çeljen ose jo të negociatave me Maqedoninë e Veriut dhe Shqipërinë, Bullgaria del me një propozim ku mbështet integrimin e dy shteteve, por me kushte.

Në një draft-propozim të zbardhur në Asamblesë Kombëtare për Zgjerimin e BE-së dhe Procesin e Stabilizim-Asociimit të Maqedonisë së Veriut dhe Shqipërisë, siç njofton BGNES, Sofja zyrtare i kërkon Shkupit që të zbatojë pa vonesë dhe me mirëbesim, Marrëveshjen për miqësi, fqinjësi të mirë dhe bashkëpunim të nënshkruar nga Kryeministrat e të dyja vendeve, Bojko Borisov dhe Zoran Zaev më 1 gusht të vitit 2017.

“Bullgaria insiston të pranojë të vërtetën historike për historinë tonë të përbashkët, të cilën e ndajnë dy vendet dhe popujt tanë”, thuhet në projekt-dokument.

Draft-Deklarata e Asamblesë Kombëtare kërkon gjithashtu përfundimin e të gjitha formave të “gjuhës së urrejtjes” kundër Bullgarisë dhe qytetarëve të Republikës së Maqedonisë, përfshirë median, monumente, pllaka përkujtimore etj.

Sa i takon Shqipërisë, Sofja dëshiron të garantojë, në masën maksimale, të drejtën e pakicës kombëtare bullgare për të studiuar letërsinë bullgare, si gjuhë amtare, në rajonet ku jeton – Golo Brdo, Gora, Prespa, Korca, Elbasani, Kukës. Draft-deklarata kërkon gjithashtu një regjistrim të minoritetit në përputhje me standardet evropiane në mënyrë që të pasqyrojë në mënyrë objektive etninë e tij.

“Në bazë të kësaj dhe të këtyre kushteve, Kuvendi i 44-të i i Republikës së Bullgarisë e mbështet fillimin e bisedimeve paraqasëse të BE-së me RMV-në dhe Shqipërinë”, thuhet në Propozim- deklaratën bullgare.