Nga universiteti i mjekësisë përballë coronavirus-it, të rinjtë italianë renditen në vijën e parë të luftës

Studentja e mjekësisë Chiara Bonini, 26 vjeç, sapo kishte mbaruar provimin e saj të fundit, përpara se të drejtohej në vijën e parë të pandemisë coronavirus të Italisë.
“Unë dua t’i jap një dorë qytetit tim që jeton në këtë moment dramatik, dhe ka një nevojë të vërtetë për mjekë,” tha ajo për qytetin e saj të lindjes Bergamo, një nga qytetet veriore më të goditur.

Bonini është një nga mijëra të diplomuar italianë që merr thirrjen e qeverisë për ndihmë urgjente në trajtimin e shpërthimit më vdekjeprurës të virusit në botë.

Vendi evropian gjatë fundjavës arriti në 10,000 vdekje, duke përbërë afërsisht një të tretën e 30,000 vdekjeve në të gjithë botën.
Me spitalet nën një tendosje të jashtëzakonshme, Italia ka përshpejtuar procedurën për të diplomuarit e shkollave mjekësore, shkurtimin e provimit në spital dhe rritjen e numrit të mjekëve që rekrutohen.

Për shumë të diplomuar, do të jetë puna e tyre e parë profesionale në një industri që përballet me krizën e saj më të madhe.

Vendimi u mor pas vdekjes së 50 mjekëve, sipas federatës kombëtare të mjekëve në Itali.
Ndryshimet e papritura të procedurave për të rinjtë shënojnë një tronditje të madhe të sistemit arsimor të Italisë, tha Dr.Alessandro Grimaldi, Drejtor i Sëmundjeve Infektive në Spitalin S.S. Salvatore të L’Aquila.
Aktualisht, studentëve u kërkohet të bëjnë një rezidencë, ku specializohen në një fushë të caktuar të mjekësisë.

Grimaldi krahasoi paratë e shpenzuara për arsimimin e studentëve italianë të mjekësisë, të cilët më pas punojnë jashtë shtetit. Këta të diplomuar “do të kishin qenë burime kaq të mëdha – sidomos sot”, shtoi ai.
CNN foli me disa prej tyre.

“Kam frikë ta kaloj këtë sëmundje”

Chiara Bonini, 26 vjeç, Bergamo
Bonini po studionte për provimet e fundit mjekësore në Universitetin e L’Aquila në Italinë qendrore, kur qeveria bëri thirrjen që studentët e mjekësisë të ndihmojnë në veri.
Ajo ishte e vendosur të shkojë të punojë në qytetin e saj të lindjes Bergamo . Pasi ka kontraktuar coronavirusin, Bonini thotë se ndihet më pak e frikësuar për punën e saj të re.
“Sistemi imun im tashmë e ka luftuar këtë”, tha ajo. “Pra, nëse do të infektohesha përsëri, trupi im do ta njihte atë në një farë mënyre.
“E vetmja frikë që kam nga marrja përsëri, është nëse e kaloj atë,” shtoi Bonini. “Kam frikë ta kaloj këtë sëmundje”.

“Arrogante të mendosh se kjo ishte vetëm një çështje kineze”

Samin Sedghi Zadeh, 29 vjeç, Kremona
Zadeh ka qenë duke punuar në një spital në qytetin e goditur në veri të Kremones për dy javët e fundit. Ai la punën e tij të rehatshme si mjek i përgjithshëm në sektorin privat, pasi qeveria kërkoi ndihmë urgjente nga profesionistë mjekësorë.
“Një vit më parë kur u diplomova, bëra një premtim për ta bërë veten të dobishëm përballë krizës,” tha ai. “Të qenit i mbyllur në komoditetin e një zyre nuk po e ndihmon këtë emergjencë kombëtare.”
Familja e Zadeh është me origjinë nga Irani. Ai thotë se reagimi i Iranit ndaj urgjencës ka qenë më i dobët se ai i Italisë, por vendet në Perëndim gjithashtu duhet të ishin përgatitur më mirë.
“Ne të gjithë kemi qenë shumë arrogantë të mendojmë se kjo ishte vetëm një çështje kineze,” tha Zadeh.
“Ne në Perëndim nuk mendonim se kjo ishte çështja jonë,” tha ai, duke shtuar, “Përkundrazi ne jemi gati të jemi me kapacitet të plotë në spitalet tona.”
Zadeh tha se megjithëse Italia ka një nga sistemet më të mira të kujdesit shëndetësor në botë, ai shpreson se do të mësojë edhe disa mësime nga kriza.
“Ndonjëherë kur gjërat kthehen në normale, kujtesa është e shkurtër,” tha ai.

‘Kam investuar tërë jetën time për ta bërë këtë punë’

Stefania Pini, 40 vjeç, Kremona
Pini u diplomua në Universitetin e Parma, gjithashtu në veri të Italisë, vitin e kaluar. Por ajo u detyrua të transferohej në Zvicër fqinje për punë, pasi nuk arriti të sigurojë një rezidencë në Itali.
Ashtu si shumë të rinj kohëve të fundit, ajo pranoi për të ndihmuar vendin e saj gjatë pandemisë.
“Kam investuar tërë jetën time për të bërë këtë punë,” tha ajo. “Unë nuk u martova, kam jetuar për të studiuar”.
Pini tani po punon në një spital në qytetin e saj të lindjes dhe në Kremones.
Pozicioni është i përkohshëm, por ajo shpreson në të ardhmen se mund të çojë në punësim me kohë të plotë në vendin e saj.
“Unë jam italiane dhe do të më pëlqente të punoja në Itali,” tha ajo.

Përkthyer nga CNN