“Rri në shtëpi, idiot!”: Fqinjët shpërthejnë ndaj njëri-tjetrit ndërsa tensionet rriten për shkak të COVID-19

Kanë kaluar vetëm disa dita nga ditëlindja e tij e 58-të, dhe pas gati një muaj në karantinë në shtëpinë e tij në Romë, koreografi Luciano Mattia Canniot më në fund reagoi. “Kam një mesazh për të gjithë ‘sherifët’ dhe ‘luftëtarët’ e rinj të natës që bërtasin me urrejtje nga ballkonet e tyre”, shkroi ai në Facebook, “pse nuk e përdorni atë energji për të dhënë një fjalë ngushëllimi, pozitiviteti dhe dashurie?”.

Disa ditë më parë, vëllai i tij, një doktor në Toscana, ishte nisur për të punuar kur dikush kishte bërtitur: “Idiot! Qëndro në shtëpi! ” nga ballkoni i tij. “Vëllai im punon 12 orë në ditë në vijën e parë të kësaj lufte – në vendin më të rrezikshëm se të gjithë,” i tha Cannito Euroneës.

Italia mbetet vendi i prekur më keq nga koronavirusi, me pothuajse 14,000 vdekje, dhe ka bllokimet më të rreptat në kontinent, të imponuara në 8 mars. Të gjithë i shikojnë të tjerët si një rrezik të mundshëm.

Javët e fundit, videot e kryetarëve të bashkive në disa qytete italiane që dilnin në rrugë për të këshilluar qytetarët që nuk janë në shtëpi, u bën virale, ndërsa më shumë se 40,000 njerëz janë gjobitur për shkelje të bllokimit. Por nuk janë vetëm policia dhe autoritetet që po zbatojnë rregullat.

Në të gjithë Evropën, qytetarët e thjeshtë kanë caktuar veten e tyre si zbatues të bllokimit. Në Spanjë madje u është dhënë një emër: “policia e ballkonit”.

Por fenomenet janë përhapur në të gjithë Evropën.

Alice nga Londra i tha Euronews se ajo ishte sharë në rrugën e saj të banimit, sepse i lejoi vajzës së saj dy vjeç e gjysmë të luante në trotuarin jashtë shtëpisë së saj. “Ne nuk kemi një kopsht që ajo të luajë, kështu që ne duhet të dalim,” tha ajo. “Ajo nuk është një bomb me mikrob që ecën në rrugë duke përhapur virusin”.

Inkurajim policor?

Në Britani, të paktën gjashtë forca policore kanë krijuar linja telefonike të dedikuara për njerëzit që të raportojnë fqinjët e tyre. Nga gjashtë, vetëm dy ishin të gatshëm të komentojnë linjat telefonike – policia e Madhe e Mançesterit dhe Ëest Midlands. Të dy nuk pranuan të zbulojnë numrat e thirrjeve që kishin marrë. Por edhe në vendet ku bllokimi ka qenë më pak i rreptë se kudo tjetër në Evropë, njerëzit kanë qenë shumë të guximshëm në inkurajimin e fqinjëve të tyre për të qëndruar në shtëpi.

Jasmin Bauomy dhe bashkëshorti i saj kishin kaluar tre ditë të plota në apartamentin e tyre në Hamburg të shtunën e kaluar, kur ata vendosën se ishte koha për të dalë nga shtëpia. Ata ngecën në lagjen e tyre, mbajtën distancën dhe kombinuan ecjen.

Por ndërsa ecnin, Bauomy dëgjoi të bërtiturat nga një ballkon sipër tyre. “Po dilni shëtitje ndërsa të gjithë janë në shtëpi. Për shkakun tuaj njerëzit sëmuren”, tha një person./Euronews/