Turqi/ Gjykata e Apelit liron 5 gazetarët opozitarë të burgosur

Gjykata e Apelit vendosi që t’u japë lirinë pesë gazetarëve të gazetës të përditshme opozitare “Xhumuriet”. Mes të liruarve ishte edhe karikaturisti i njohur Musa Kart, i dënuar, ashtu si edhe 4 gazetarët e tyre me pesë vite heqje liri pasi u shpallën fajtorë nga Gjykata e Shkallës së Parë për akuzën “ndihmë dhe forcim të grupeve terroriste, pa qenë anëtarë të ndonjë grupimi”.

Në total është 14 numri i anëtarëve të stafit të gazetës, përfshirë gazetarë e drejtues, të dënuar në vitin 2018. Në fillim të këtij viti ankimimi i tyre u kundërshtua nga një gjykatë më e ulët.

Ata u akuzuan se mbështesin me artikujt e tyre, tre organizata që Turqia i ka shpallur si grupe terroriste, Partinë e Punëtorëve të Kurdistanit, Frontin Ultra të Majtë Revolucionar për Lirinë e Popullit si dhe lëvizjen Gulen, që autoritetet turke e akuzojnë si autore të grushtit të dështuar të shtetit në vitin 2016. Ata qëndruan 142 ditë në burg.