Flash News

Bota

Inflacioni i Eurozonës kap një rekord të ri në shtator, çfarë pritet

Inflacioni i Eurozonës kap një rekord të ri në shtator,

Inflacioni në eurozonë arriti në shifra dyshifrore dhe në një tjetër rekord të ri në shtator, sipas të dhënave paraprake, pasi pasojat negative të luftës së Rusisë në Ukrainë vazhdojnë të shkaktojnë një taksë të rëndë për ekonomitë evropiane.

Eurostat, agjencia e statistikave të Bashkimit Evropian, vlerëson se inflacioni në zonën e euros me 19 vende arriti në 10.0% në shtator, nga 9.1% në gusht.

Rritja e fundit e çmimeve u nxit nga energjia, kostoja e së cilës tani është 40.8% më e lartë se në të njëjtin muaj të vitit të kaluar, ndërsa çmimet për ushqimin, alkoolin dhe duhanin besohet se janë rritur me 11.8% nga viti në vit.

Vendet baltike mbeten vendet më të prekura me normat e inflacionit në 24.2%, 22.5% dhe 22.4% përkatësisht në Estoni, Lituani dhe Letoni.

Norma më e ulët prej 6.2% vërehet në Francë me Maltën dhe Finlandën pas (7.3% dhe 8.4%).

Shifrat e fundit u publikuan pikërisht kur ministrat e energjisë të BE-së arritën një marrëveshje në një takim të jashtëzakonshëm në Bruksel për të frenuar çmimet e larta të energjisë elektrike.

Këto përfshijnë një reduktim të detyrueshëm të kërkesës për energji elektrike, një kufi mbi të ardhurat e prodhuesve të energjisë elektrike pa gaz dhe kapjen e të ashtuquajturave fitime të tepërta nga prodhuesit e karburanteve fosile,  dy të fundit prej të cilëve synojnë të shohin miliarda euro të rishpërndarë për familjet dhe bizneset në nevojë.

Tani pritet që diskutimet të përqendrohen në atë se si të ulet çmimi i gazit i cili ndikon shumë në çmimin e energjisë elektrike në Evropë.

Inflacioni në eurozonë ka gjithashtu të ngjarë të shtojë presionin mbi Bankën Qendrore Evropiane (BQE) për të kryer më shumë rritje të normave të interesit. Institucioni me bazë në Frankfurt operoi rritjen e tij më të mprehtë ndonjëherë dhe rritjen e parë në 11 vjet në fillim të këtij muaji duke shtyrë tre normat kryesore të interesit me 75 pikë bazë.

Organizata për Bashkëpunim dhe Zhvillim Ekonomik (OECD) paralajmëroi në fillim të kësaj jave se shumë vende në të gjithë Evropën, duke përfshirë fuqinë ekonomike Gjermaninë, mund të shtyhen në "një recesion të plotë në vitin 2023", në rast të ndërprerjeve të energjisë dimërore.

Burimi: Euronews

Të fundit