Flash News

Bota

NATO e shqetësuar nga rreziku bërthamor, por cili është pakti i nënshkruar nga Rusia dhe SHBA-ja

NATO e shqetësuar nga rreziku bërthamor, por cili është

NATO i bëri thirrje Rusisë të respektojë të vetmin traktat që ka me SHBA-në që synon të mbajë nën kontroll zgjerimin e armëve bërthamore. Gjithashtu i kërkoi Moskës të lejojë rifillimin e inspektimeve në terren të vendeve ushtarake.

Por çfarë është ky traktat dhe pse është kaq jetik?

I ashtuquajturi Traktati i Ri START u nënshkrua nga Rusia dhe SHBA në 2010. Ai kufizon numrin e kokave bërthamore me rreze të gjatë që mund të vendosin në 1550 dhe kufizon përdorimin e raketave që mund të mbajnë armë atomike.

Ai lejon inspektime me njoftim të shkurtër të bazave bërthamore dhe objekteve mbështetëse të njëri-tjetrit.

“Ne vërejmë me shqetësim se Rusia ka dështuar të përmbushë detyrimet ligjërisht të detyrueshme sipas Traktatit të Fillimit të Ri”, thanë sot ambasadorët e NATO-s.

Aleanca ushtarake e udhëhequr nga SHBA-ja mbështet traktatin dhe beson se ndihmon në kufizimin e zgjerimit të forcave bërthamore.

Të dërguarit thanë se refuzimi i Rusisë për të zhvilluar konsultime ose për të lejuar inspektime të SHBA-së që nga gushti i kaluar "parandalon Shtetet e Bashkuara të ushtrojnë të drejta të rëndësishme sipas traktatit dhe minon aftësinë e Shteteve të Bashkuara për të verifikuar në mënyrë adekuate pajtueshmërinë ruse me kufijtë qendrorë të traktatit".

Ne i bëjmë thirrje Rusisë që të përmbushë detyrimet e saj sipas traktatit duke lehtësuar inspektimet e Fillimit të Ri në territorin rus dhe duke iu rikthyer pjesëmarrjes në organin zbatues të traktatit," tha NATO.

Presidenti rus Vladimir Putin e ka rritur në mënyrë të përsëritur retorikën e tij bërthamore që kur urdhëroi trupat në Ukrainë pothuajse një vit më parë, duke ngritur shqetësimin midis aleatëve perëndimorë dhe publikut nëse ai mund të përdorte vërtet armë të tilla.

Komiteti SHBA-Rusi i formuar sipas traktatit u takua për herë të fundit në tetor 2021, por Rusia pezulloi në mënyrë të njëanshme bashkëpunimin e saj me dispozitat e inspektimit të paktit në gusht 2022 për të protestuar ndaj mbështetjes së SHBA për Ukrainën.

Inspektimet e vendeve ushtarake amerikane dhe ruse sipas Traktatit të Ri START u ndërprenë nga të dyja palët për shkak të përhapjes së koronavirusit në mars 2020.

Burimi: Sky News

Të fundit