Flash News

Bota

Teksa pritej recesion, SHBA shton papritur 517,000 vende të reja pune

Teksa pritej recesion, SHBA shton papritur 517,000 vende të reja pune

Punëdhënësit në Shtetet e Bashkuara shtuan 517,000 vende pune në janar, një fitim çuditërisht i fortë përballë përpjekjes agresive të Rezervës Federale për të ngadalësuar rritjen dhe për të zbutur inflacionin me norma më të larta interesi.

RaportiDHA pamjen e një tregu të qëndrueshëm të punës me papunësi të ulët, relativisht pak shkurtime të vendeve të punës edhe pse shumica e ekonomistëve parashikojnë afrimin e një recesioni.

Edhe pse e mirë për punëtorët, kërkesa e qëndrueshme e punëdhënësve ka ndihmuar gjithashtu në përshpejtimin e rritjes së pagave dhe ka kontribuar në inflacion të lartë.

Por vëzhguesit e inflacionit të Fed mund të qetësohen disi nga të dhënat e pagave të janarit: paga mesatare për orë u rrit me 4.4 për qind muajin e kaluar nga një vit më parë, më ngadalë se rritja prej 4.8 për qind nga viti në vit në dhjetor. Dhe nga dhjetori në janar, pagat u rritën me 0.3 për qind, nën rritjen prej 0.4 për qind një muaj më parë.

Në krye të rritjes së madhe të vendeve të punës që raportoi për janarin, qeveria të premten gjithashtu rishikoi vlerësimin e saj të fitimeve të punësimit në nëntor dhe dhjetor me një total prej 71,000.

Më shumë amerikanë hynë gjithashtu në fuqinë punëtore muajin e kaluar. Përqindja e të rriturve që ose kishin një punë ose po kërkonin një të tillë, e njohur si shkalla e pjesëmarrjes në fuqinë punëtore, u rrit në 62.4 përqind. Ky ishte niveli më i lartë që nga marsi, megjithëse ende shumë nën shifrat para pandemisë.

Rritja e vendeve të punës në janar e tejkaloi shumë totalin prej 260,000 të dhjetorit dhe zgjeroi një varg fitimesh të fuqishme në punësime që ngritën shqetësime në Fed për presionet inflacioniste. Banka qendrore e SHBA ka rritur normën e saj bazë tetë herë që nga marsi, në përpjekje për të frenuar inflacionin, i cili arriti nivelin më të lartë të katër dekadave vitin e kaluar, por që nga ajo kohë është ngadalësuar.

Për të gjithë vitin 2022, ekonomia shtoi një mesatare të madhe prej 375,000 vende pune në muaj. Ky ishte një ritëm mjaft i fuqishëm për të kontribuar në inflacionin e dhimbshëm që kanë duruar amerikanët, periudha më e keqe e tillë në 40 vjet. Një treg i ngushtë pune tenton të ushtrojë presion në rritje mbi pagat dhe pagat më të larta ushqejnë inflacionin.

Fed – duke shpresuar të qetësojë tregun e punës, ekonominë dhe inflacionin – ka rritur në mënyrë të qëndrueshme normat e huamarrjes, së fundmi të mërkurën. Matjet nga viti në vit të inflacionit të konsumatorit janë lehtësuar në mënyrë të qëndrueshme që kur arritën kulmin në 9.1 për qind në qershor.

Por në 6.5 për qind në dhjetor, inflacioni mbetet shumë mbi objektivin prej 2 për qind të Fed, kjo është arsyeja pse politikëbërësit e bankës qendrore kanë përsëritur synimin e tyre për të vazhduar rritjen e normave të huamarrjes për të paktën disa muaj të tjerë.

Politikëbërësit shpresojnë se punëdhënësit mund të ngadalësojnë rritjen e pagave dhe presionet inflacioniste duke reduktuar hapjet e vendeve të punës, por jo domosdoshmërisht duke pushuar nga puna shumë punonjës.

Por qëndrueshmëria e tregut të punës nuk po e bën më të lehtë atë rezultat të shpresuar. Të mërkurën, Departamenti i Punës raportoi se punëdhënësit publikuan 11 milionë vende pune në dhjetor, një rritje e papritur nga 10.4 milionë në nëntor dhe numri më i madh që nga korriku. Tani ka rreth dy vende të lira pune, mesatarisht, për çdo amerikan të papunë.

Burimi: AL Jazzera

Të fundit