Flash News

Bota

Tre studiues marrin çmimin Nobel për Fizikë

Tre studiues marrin çmimin Nobel për Fizikë

Çmimi Nobel i këtij viti për Fizikë është ndarë mes Pierre Agostini nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës, Ferenc Keausz nga Gjermania dhe Anne L’Huillier nga Suedia.          

Çmimi i këtij viti shpërblen eksperimentet për ndarjen e elektroneve në klasat e dritës.

Puna e tyre tregoi një mënyrë për të krijuar impulse jashtëzakonisht të shkurtra drite që mund të përdoren për të matur proceset e shpejta në të cilat elektronet lëvizin ose ndryshojnë energjinë.

Fituesit do të ndajnë çmimin prej 10 milionë kronash suedeze (800,000 £).

Çmimi Nobel në Mjekësi, i shpallur të hënën, iu dha një çifti shkencëtarësh që zhvilluan teknologjinë që çoi në vaksinat mRNA Covid.

Profesorët Katalin Kariko dhe Dreë Ëeissman ndanë çmimin.

Të fundit