Flash News

Bota

Vendet e BE bien dakord për kufirin e çmimit të naftës ruse, sa do tregtohet

Vendet e BE bien dakord për kufirin e çmimit të naftës

Vendet e BE-së kanë rënë dakord për një propozim të Komisionit Evropian për të vendosur kufij të çmimeve për produktet e naftës të rafinuar ruse, tha presidenca suedeze e Bashkimit Evropian.

Diplomatët e BE-së thanë se kufijtë e çmimeve të rënë dakord nga ambasadorët për 27 vendet e BE-së ishin 100 dollarë për fuçi për produktet që tregtohen me çmim të lartë ndaj naftës së papërpunuar, të tilla si nafta, dhe 45 dollarë për fuçi për produktet që tregtohen me zbritje, siç është nafta.

Polonia dhe shtetet baltike Letonia, Lituania dhe Estonia kishin kërkuar që kufijtë të vendoseshin në nivele më të ulëta për të frenuar të ardhurat e Rusisë nga karburantet, thanë diplomatët, duke zvarritur bisedimet me ditë të tëra.

Kufiri i çmimeve, së bashku me një ndalim të BE-së për importet e produkteve të naftës ruse, janë pjesë e një marrëveshjeje më të gjerë midis vendeve të Grupit të Shtatë (G7). Ai pason një kufi prej 60 dollarësh për fuçi të vendosur ndaj naftës së papërpunuar ruse më 5 dhjetor, pasi vendet e G7, BE dhe Australia kërkojnë të kufizojnë aftësinë e Moskës për të financuar luftën e saj në Ukrainë.

Të fundit