E-TJERA

Britania nuk heq dorë nga plani i deportimeve në Ruanda, Sunak flet për një ‘marrëveshje’ të re me Shqipërinë

Britania nuk heq dorë nga plani i deportimeve në Ruanda, Sunak flet

Britania e Madhe nuk ka hequr dorë nga deportimi i emigrantëve shqiptarë. Kryeministri Rishi Sunak ka folur për marrëveshjen e re me Shqipërinë për t’i dhënë fund emigrimit të paligjshëm me gomone.

Në një intervistë për “Uncensored” për gazetarin Piers Morgan, Sunak foli për 100 ditët e tij të para në zyrë si kryeministër. Sunak u ndal edhe te plani për të parandaluar emigrimin e jashtëligjshëm në Britani, raporton 'Daily Mail'.

Kryeministri britanik u zotua se do ta trajtojë situatën teksa paralajmëroi një marrëveshje të re me Shqipërinë, që sipas tij, është origjina e afro 30% emigrantëve të jashtëligjshëm që kanë mbërritur në Britani.

Plani i Sunak konsiston në rishikimin e sistemit që merret me shqyrtimin e aplikemeve për azil nga emigrantët. Sunak pohoi se edhe plani për deportimin e emigrantëve të jashtëligjshëm drejt Ruandës vijon.

“Sistemi që na nevojitet, sistemi që dua të prezantoj, është ai me të cilin nëse vini këtu në mënyrë të paligjshme, duhet të ndaloheni me shpejtësi dhe më pas brenda disa ditësh ose javësh, ne do të dëgjojmë pretendimin tuaj, jo muaj dhe vite, dhe më pas do t'ju largojmë me siguri diku tjetër. Dhe nëse e bëjmë këtë, kështu do ta thyejmë ciklin”, tha Sunak.

Kryeministri britanik tregoi rrugën përmes së cilës do të arrihet plani i qeverisë.

“Unë kam një marrëveshje të re me Francën, e cila po rrit numrin e patrullimeve që po ndodhin në plazhet franceze, gjë që tashmë po bën një ndryshim. Së dyti, kam një marrëveshje krejt të re me Shqipërinë. Shqipëria përbënte 30 për qind të të gjithë emigrantëve të paligjshëm.

Por unë do të punoj me shqiptarët për të vendosur një marrëveshje të re që do të thotë për njerëzit që vijnë nga Shqipëria ilegalisht, ne do të jemi në gjendje t'i largojmë ata të sigurtë përsëri në Shqipëri dhe kjo tashmë po ndodh.

Ne po i kthejmë në fluturime migrantët e paligjshëm nga Shqipëria dhe kjo do të rritet gjatë vitit. Dhe ky është një përmirësim i dukshëm i situatës. Kjo marrëveshje është një marrëveshje e re”, tha Sunak.

Kryeministri theksoi legjislacionin e ri që ai po propozon për të forcuar sistemin.

"Shumë shpejt ne do të prezantojmë ligje të reja në Parlament, të cilat ofrojnë sistemin që shpjegova, sistemin që thotë se nëse vini këtu ilegalisht, nuk do të mund të qëndroni vërtet këtu. Pra, ajo që do të thotë ligji i ri është, nëse vini këtu ilegalisht, për një migrant ilegal këtu, atëherë nuk do të mund të qëndroni këtu dhe, në fakt, ne do të mund t'ju ndalojmë dhe pastaj do të dëgjojmë pretendoni brenda disa ditësh apo javësh, jo muajsh apo vitesh dhe ne do të kemi mundësinë në shumicën dërrmuese të rasteve t'ju dërgojmë në një vend alternativ të sigurt, qoftë ai nga vini, nëse është i sigurt, si Shqipëria, apo në të vërtetë, Ruanda”, tha Sunak.

Të fundit