Flash News

E-TJERA

Buxhuku: Vjedhja që po i bëhet qytetarëve me karburantin, ia kalon edhe inceneratorëve

Buxhuku: Vjedhja që po i bëhet qytetarëve me karburantin, ia

Administratori i Përgjithshëm i Konfindustria, Gjergj Buxhuku, foli për takimin e biznesit me kryeministrin Rama dhe shqetësimet e ngritura nga ndërtuesit.

Buxhuku tha për Syri Tv se 3 janë shtyllat kryesore të shqetësimeve që duhej të ishin zgjidhur nga qeveria vite më parë. Sipas Buxhukut, 2 prej tyre janë burokracitë e shtetit për të vendosur panele diellore dhe vjedhjet galoponte që po ndodhin me karburantin në pikat e trajtimit me pakicë.

Buxhuku: Tre shtyllat kryesore që ngritëm si shqetësime për tu zgjidhur duhet të ishin zgjidhur vite më përpara.

Së pari ngritëm shqetësimin e pengesës administrative burokratike për ngritjen e paneleve diellore nga industritë nga bizneset por edhe nga qytetarët. Një vendim qeverie i dalë para disa vitesh pengon shumë investimin në panelet diellore. Kur industritë e kanë vetë financimin pa i kërkuar asnjë ndihmë shtetit, për të prodhuar energji nga panelet për përdorim të brendshëm, ndërtohet nga gardh burokratik i cili i ka kufizuar në maksimum. 

Pika e dytë është se kanë ardhur shumë shqetësimi një dyndje me vjedhjen që i bëhen qytetarëve në pikat e karburanteve me pakicë. Ky fenomen i pranishëm është rritur ndjeshëm. Është e turpshme që jemi në shekullin e 21 dhe ne mendojmë të shkojmë drejt Europës kthehemi prapë në kohën e Perandorisë Otomane kur vidhej me kandar.

Shikojmë që janë shtuar vjedhjet e qytetarëve në pikat e karburanteve, ku sipas një vlerësimi të përafërt që ne kemi bërë, del se të paktë 4-5% e volumeve të naftës dhe benzinës vidhen, quhen sikur i hidhen në sabrator. Për gazin e lëngshëm situata është edhe më dramatike ku shifrat shkojnë deri në 12-13-14% që vidhet.

Duke iu referuar qarkullimit vjetor i shitjes së karburanteve në tregun me pakicë është i rendit 1.5 miliard në vit, atëherë kalojmë në shifra të frikshme që ia kalojnë edhe inceneratorëve pasi shkojnë në 70-80 milionë dollarë në vit të paktë, duke dëmtuar edhe buxhetin e shtetit por në radhë të parë xhepat e konsumatorëve.

Të fundit