Flash News

E-TJERA

Gazetari: Kriminelët komunikonin me satelitë, nuk identifikoheshin

 Gazetari: Kriminelët komunikonin me satelitë, nuk identifikoheshin

Gazetari Elton Qyno ka zbardhur rrugën që ndiqnin personat e inkriminuar për të komunikuar me njeri tjetrin pa u gjurmuar.

I ftuar në emisionin “Top Story” në Top Channel, Qyno tha se SKY ECC ndryshe nga telefonat normal siguronte anonimitet pasi nuk logoheshe me email apo numër telefoni, por me valë satelitore të cilat bliheshin nga baronët e krimit sikurse qytetarët e thjesht blejnë kreditin e telefonit.

Pjesë nga biseda në studio:

Qyno: “SKY” po ta vësh re ka funksionuar vetëm për dy vjet, nag korriku 2019 deri në mesin e 2021-shit. Dhe vetëm kjo përiudhë kohe, ka bërë që shumë persona që merren me punë të tipit vrasje, trafik droge, trafik të qenieve njerëzore, sigurisht që i ka përthithur ky aplikacion sepse besonin tek fakti që sapo bisedat fshiheshin automatikisht, çdo gjë që ishte folur nuk ishte e ruajtur. Por në fakt të gjitha bisedat qëndronin në server.

Duma: Mendon se është kjo, apo fakti që kanë komunikuar me kod?

Qyno: Fakti që aplikacioni ka përthithur të gjithë këtë komunitet personash që kërkonin të mbaronin punë kriminale, sigurisht që është për shkak se fshiheshin bisedat dhe komunikimi bëhej përmes kodeve.

Duke u futur kodi në aplikacion, ata nuk logoheshin me email apo emër personal, as me valët e antenës…

Duma: Pra ishin në anonimitet?

Qyno: Duhet thënë edhe diçka që gazetarja nuk e përmendi, këta nuk kishin lidhje me valët e antenës telefonike, këta punonin direkt me valë satelitore.

Ai nëse fliste nga Tirana, nuk lokalizohej përmes analizës së qelizës telefonike, përmes antenës, psh: këtu jemi ne në Kashar dhe ta lidhte antenë pas antene dhe ta gjurmonte.

Duma: po si lidhej kjo me satelitin?

Qyno: Kishte valë të posaçme satelitore dhe për këto valë kishte një tarifë që paguhej. Siç paguajmë ne muaj për muaj telefonin, ashtu paguheshin edhe valët satelitore.

 

Të fundit