Flash News

E-TJERA

“Kemi shumë probleme”, Rama debat me me shoqatën e ndërtuesve: Thoni se shteti s'na le, le të gënjejmë se kështu jemi mësuar

“Kemi shumë probleme”, Rama debat me me shoqatën e

Kryeministri Edi Rama ka debatuar me një përfaqësues të shoqatës së ndërtuesve në një diskutim me sipërmarrjen mbi nismën e qeverisë për një rishikim të procedurave administrative të biznesit dhe shkurtim të hallkave burokratike e përmirësim të mëtejshëm të klimës së biznesit.

Gjatë diskutimit, përfaqësuesi i shoqatës së ndërtuesve i parashtron kryeministrit një sërë problemesh që ndesh sot ky sektor. Kryeministri i replikon duke i drejtuar pyetjen nëse plan biznesi e kanë edhe evazionin?

Pjesë nga debati:

Përfaqësuesi i shoqatës së ndërtuesve: Ne si shoqatë u kemi dërguar një letër ju dhe ministres, në lidhje me disa problematika që na e kanë bërë të pamundur aktivitetin këtë vit.

Më kryesorja është miratimi i VKM 457 të datës 26 korrik 2023, e cila ka të bëjë me rritjen e cmimt të referencës dhe në përgjithësi nuk kemi kundërshtim me referencën, por pasojat që na sjell në zinxhirin e taksave e ka rritur taksën në qytetin e Tiranës.

Ne këtë e kemi kundërshtuar, kemi thënë që nuk mund të bëhen ndërhyrje të tjera pasi nuk janë llogaritur nga ndërtuesit këto pagesa. 

Ne mendojmë se kjo taksë që ka qenë e përkohshme, duhet të shfuqizohet. Gjithashtu kemi edhe disa probleme të tjera që kërkojmë përgjigje, taksa e dheut, VKM për sigurimin e detyrueshëm, kosto për eficensën teknike, taksë që nuk mbaron asnjëherë. Taksa e kontribimit social dhe VKM, janë dy më të rëndësishmet.

Edi Rama:  Meqë e kërkove, ta dëgjojnë të gjithë. Cfarë nuk kishit parashikuar? Që shteti të mos ju thoshte të mos vazhdoni të deklaroni shitje shumë nën faktin, këtë nuk kishit parashikuar. Po cfarë? Do gënjenit shtetin me planin e biznesit pa mbarim? Do shisnit apartamente me 2 mijë euro dhe do i shisnit apartamente me 850 euro? Plan biznesi e keni edhe evazionin?

Cmimet e references jane vene ne bazen e tregut. Nuk eshte e veshtire ta merresh vesh sa shitet metri katror. është vënë nje vlere qe bazohet ne cmimet reale te tregut. Ju doni te fitoni sa më shumë, është e drejta juaj. ështe detyra e shtetit qe te ardhurat 100% reale ti mbledhi shtetit. Kur genjen shteti ate drejte te thote qe nuk eshte kaq sipas studimeve te tregut. Rritja e cmimeve cdo jave eshte rritje qe duhet te perfitojne te gjithe jo vetëm ju.

3% kontribut social per cdo ndertim nuk është shumë. Ne Neë York nuk ndërton dot nje godine ku të shiten gjitha apartamentet, por do shesesh kaq dhe kaq do jepen me qera vendoset nga shteti qe ata q e mund ti blejne te mos marin gjithcka aty ku zhvillohet prona por ta ndajne me ato qe nuk kane mundesi ta blejne por ta marrin me qera. askush sju detyron te ndertoni me zor. Ju ndertoni se ka shume interes dhe shume fitim. Ju me thoni se kemi cuar leter dhe kerkoni qe shteti most e marre ca i takon per njerezit. Thoni po se shteti s'na le, le të gënjejme se kshu jemi mësuar, genjeni nga halli por ne nje moment harmonizohen interesat më mirë, edhe me kto interesa fitoni jo pak. 

 

 

Të fundit