Flash News

E-TJERA

Media gjermane shkrim për operacionin ‘Fijet’: Kush është ‘Vëllai i madh’ i 2.8 mln banorëve në Shqipëri?

Media gjermane shkrim për operacionin ‘Fijet’: Kush

Operacioni ‘Fijet’ në sajë të të cilit janë çmontuar qindra kamera survejimi nga grupet kriminale në disa qytete te vendit kanë tërhequr vëmendjen e mediave gjermane.

Fr.de shkruan se klanet në Shqipëri kanë pothuajse gjithçka nën vëzhgim falë teknologjisë së survejimit, ndërsa ngre pyetjen se kush është ‘Vëllai i madh’ i 2.8 mln banorëve në Shqipëri?

Pjesë nga artikulli

Klanet në Shqipëri kanë pothuajse gjithçka nën vëzhgim falë teknologjisë së survejimit.

Megjithatë, kamerat e montuara ilegalisht mbi rrugët me pluhur të Shqipërisë, të cilat nuk janë aspak sekrete apo të fshehura, po ngrenë gjithnjë e më shumë pyetjen të kandidatit të BE-së se kush është saktësisht vëllai i madh i 2.8 milionë banorëve të vendit. Për shkak se shumë nga lentet e vëzhgimit, të cilat po përhapen si kërpudha, nuk janë instaluar vetëm nga oficerët e zbatimit të ligjit në shtetin e Adriatikut, por edhe nga shkelësit e ligjit: klane të fuqishme, por shpesh rivale të drogës, jo vetëm që mbajnë syrin njëri-tjetrin me kamerat moderne të vëzhgimit dhe dronët, por edhe mbi policinë.

Policia në Shqipëri çmontoi më shumë se 220 kamera të paligjshme vetëm në kryeqytet

Në mesin e janarit, policia shqiptare në qytetin provincial të Shkodrës çmontoi për herë të parë më shumë se 50 kamera të paligjshme. Po ashtu edhe në Durrës, Elbasan, Fier, Korçë apo Vlorë - më shumë se 450 kamera janë hequr tashmë në të gjithë vendin. Vetëm në Tiranë u gjurmuan - dhe u çmontuan më shumë se 220 pajisje vëzhgimi të instaluara ilegalisht.

Lajmi për kamerat e sigurisë gjithnjë e më të lokalizuara nga pronarë të dyshimtë, ka ngritur shqetësime për sigurinë e të dhënave në Shqipëri. “Epërsia teknologjike e grupeve kriminale” në krahasim me shtetin është “shumë flagrante”, thotë Erida Skendaj, kryetare e Komitetit të Helsinkit në Tiranë. "Kamera të paligjshme të vëzhgimit në Shqipëri ngrenë shqetësime për fuqinë e bandave," titullon agjencia Balkan Insight.

Klanet e drogës në Shqipëri monitorojnë njëri-tjetrin me kamera të paligjshme

Shqipëria konsiderohet si një nga prodhuesit më të mëdhenj të kanabisit në kontinent. Me kamera dhe dronë, bandat e drogës mund të monitorojnë plantacionet, pronat dhe lagjet shumë më lirë dhe me efektivitet sesa nga rojet dhe shërbimet e sigurisë, shpjegon për portalin "sot.com.al" gazetari investigativ Artan Hoxha. "Kriminelët, bandat kanë sistemin më të mirë të sigurisë. Dhe qendrat e tyre operacionale janë më të mira se ato të policisë.”

 “Kamera të botës së krimit i gjeni kudo në Shqipëri. Klanet i instalojnë për sigurinë e tyre - dhe për sigurinë e familjeve të tyre." , shton ai.

 

Të fundit