Flash News

E-TJERA

“Turp për politikën shqiptare”, Mirush Kabashi ishte një nga zërat më kritik për shembjen e Teatrit Kombëtar

“Turp për politikën shqiptare”, Mirush Kabashi ishte

Aktori i mirënjohur, Mirush Kabashi ndërroi jetë sot në moshën 75 vjeçare. Lajmi i trishtë për ndarjen nga jeta të Mirush Kabashit, e ka njoftuar familja e tij në një njoftim në Facebook-un zyrtar të aktorit.

Kabashi nuk do të mbahet mend për rolet e tij të shumta dhe brilante në kinematografi apo skenat teatrale, por edhe si një zë i fortë që doli kundër shembjes së godinës së Teatrit Kombëtar në qershor të 2018-ës.

Në një nga protestat e mbajtura asokohe,  Kabashi rendiste arsyet e tij pse ishte kundër prishjes së godinës së Teatrit Kombëtar.

“Problemin mos ta trajtojmë në baza shembujsh e shifrash, por në baza parimesh. Nëse merrej një vendim duhej marrë i diksutuar me komunitetin e artistëve, nëse duhet të rikontruktohet ky teatër apo të ndërtohet një nga e para.

Nëse biet dakord duhet të jetë në projektin që do bëhet e gjithë sipërfaqja e teatrit ekzistues. Për mua ky duhet të rikonstruktohet si teatër se ka një histori të lavdizhme, ky teatër është Meka e kulturës shqiptare. Veliaj u përpoq të na kujtojë se është rritur buxheti për kulturën por ne i kujtuam se Kosova e ka dyherë më të madh buxhetin për kulturën, ndërsa Maqedonia 3-4 herë. Është një turp për politikën shqiptare që ne artistëve na kanë imponuar një ligj dictatorial, se nuk më del inati në këtë mes.Ne atëherë konsideroheshim ndihmës të partisë në edukimin e masave, se ajo bënte politikën për artin dhe artistët duhet të prodhonin një art të lustruar socialist, jo realist. E sot pas 30 vetesh, politikat e artit i vendos qeveria në mbledhjet e qeverisë. Nuk duhet të ketë politikë qeveritare apo partiake për artin, ai duhet t’i nënshtrohet vetëm Kushtetutës”,- deklaronte Kabashi.

 

Të fundit