Flash News

Kosova

What is happening with the new mayors in the north of Kosovo?

What is happening with the new mayors in the north of Kosovo?

While the option of new local elections in the north of Kosovo is mentioned, the Albanian mayors of the four Serbian-majority municipalities there say that they are performing the duties required by their mandate.

These mayors emerged from the extraordinary elections of April 23 in North Mitrovica, Zveçan, Zubin Potok and Leposaviq, but with less than 4% support from the voters. The Serbian majority population, following calls from its political representatives, boycotted those elections.

The entry of the Albanian mayors into the municipal facilities on May 26, despite the resistance of the local residents, caused tensions in this area, which continue even today.

The situation has been calmer only in North Mitrovica, where the municipality is physically separated according to the system of Kosovo and that of Serbia. In the other three municipalities, those facilities were used by the previous Serbian mayors.

In order to escalate the situation, the international community has requested the withdrawal of the Albanian mayors and the holding of new local elections - for which they have not yet received an answer in practice from the institutions of Kosovo.

Zeqiri from Çaber village: We are completing the cabinet

Contacted by Radio Evropa e Lire, the mayor of Zubin Potok, Izmir Zeqiri, says that as a result of the created situation, he is currently exercising his duty from the Community Office in the village of Çaber of this municipality.

He says that he is nearing completion of the cabinet, which, he says, will have 14 directors - from education to health.

"We will start with the priorities of the citizens of this municipality. We will start with small, but important jobs", says Zeqiri.

He says that, until now, he has not received any requests from citizens for any municipal services. But, as stated, there are some previous requests that have been in the process, and that are being considered - among them, the asphalting of some roads and lighting in some neighborhoods of the villages.

Zeqiri also says that he had meetings with several mayors of other municipalities, such as North Mitrovica, Vushtrri and Drenas, and that they are in the process of signing several agreements of understanding in various fields.

Peci from the village of Lipë: We have requests from the residents

Për të njëjtat arsye, kryetari i Zveçanit, Ilir Peci, thotë se është duke punuar nga Zyra për Komunitete në fshatin Lipë të kësaj komune.

Edhe ai thotë se është në kompletim e sipër të kabinetit dhe se, në të njëjtë kohë, është duke pranuar kërkesa nga banorët shqiptarë të disa fshatrave.

“Kemi vizituar fshatin Zhazhë dhe aty kemi pasur kërkesa për ndërtimin e dy shtëpive për dy familje shqiptare. Kemi parë se ato kanë nevojë për këto shtëpi dhe po shohim se cilat janë procedurat që duhet ndjekur ne si komunë për ndërtimin e tyre”, thotë Peci.

Një tjetër kërkesë e bërë nga qytetarët, shton ai, është edhe pastrimi i rrugëve të disa fshatrave.

Kryetari i Leposaviqit, Lulzim Hetemi, nuk iu përgjigj interesimit të Radios Evropa e Lirë për të biseduar për aktivitetet e tij.

Ngjashëm as kryetari i Mitrovicës së Veriut, Erden Atiq. Megjithatë, ai ka postuar në llogarinë e tij në Facebook disa nga aktivitetet e veta, që përfshijnë emërimin e “disa drejtorëve të drejtorive komunale”.

Në një tjetër postim të tijin thuhet se Komuna e Mitrovicës së Veriut ka funksionalizuar E-Kioskun – platformë që u mundëson qytetarëve të pajisen më lehtë dhe më shpejt me dokumente civile.

Sipas Atiqit, ky shërbim ka ekzistuar edhe në të kaluarën, por nuk ka qenë funksional.

Atiq ka thënë më herët se në fokus të punës së tij do të jenë: zhvillimi ekonomik lokal dhe ofrimi i shërbimeve efikase për qytetarët.

Çfarë thotë shoqëria civile?

Bekim Salihu, hulumtues i lartë në Institutin për Hulumtime të Avancuara GAP dhe njohës i pushtetit lokal, thotë se kryetarët e komunave në veri, në aspektin legjislativ, janë të plotfuqishëm, por, në aspektin praktik, kanë vështirësi për kryerjen e detyrave.

“Për rrjedhojë nuk mund të pritet që kryetarët e komunave ta kenë fuqinë e plotë në terren, sidomos sa u përket investimeve kapitale, pasi që atje ka banorë që i rezistojnë autoritetit të kryetarëve aktualë dhe kjo, padyshim, do të shkaktojë kufizime dhe mungesë të rezultateve në terren”, thotë Salihu për Radion Evropa e Lirë.

Sipas tij, ushtrimi i detyrave jashtë ndërtesave komunale nuk parqet ndonjë problem.

Ligji për vetëqeverisje, sqaron Salihu, e specifikon që kryetarët duhet të jenë banorë të atyre komunave, por nuk e thotë askund se duhet të jenë patjetër në objektet përkatëse publike.

“Madje, rekomandimet e qeverisjes së mirë thonë që kryetarët e komunës duhet të jenë më shumë në terren sesa në zyra dhe, për rrjedhojë, mandati i tyre dhe funksioni i tyre nuk lidhen për objektin përkatës për të ushtruar detyrën”, thotë Salihu.

Kryeministri Kurti këmbëngul që kryetarët e rinj shqiptarë të komunave në veri, duhet t’i ushtrojnë detyrat e tyre nga objektet komunale, duke argumentuar se ato janë prona të Republikës së Kosovës.

Katër komunat në veri kanë qenë pa kryetarë qysh në fillim të nëntorit, kur udhëheqësit e deriatëhershëm serbë kanë dhënë dorëheqje, në shenjë pakënaqësie me një vendim të Qeverisë së Kosovës për riregjistrimin e makinave me targa ilegale serbe.

Serbian political representatives have then asked the majority population there to boycott the April 23 elections, on the grounds that the central government has not met their demands for more autonomy./REL

Latest news