Flash News


POLITIKOFF

Shkodra organizes the "Food and Beverage Festival" for the first time

Shkodra organizes the "Food and Beverage Festival" for the first time

Shkodra is getting ready to host one of the most important events of the year and innovation for the capital of the north, but also the municipalities in general in our country. Under the auspices of the mayor Bardh Spahia, comes

"Shkodra International Food Event", the first edition of the Food and Beverage Festival. A journey through rich gastronomic, cultural, artistic, historical heritage and natural beauty. The last details have remained and while everything is taking shape, on the other hand the festival has also attracted the attention of the prestigious European media.

Such is the extensive coverage that one of the largest Italian daily newspapers, "Corriere della Sera", has made.

With the title "From Michelle Obama to the Balkans", it gives a detailed description of this organization that for 3 consecutive days turns Shkodra into the epicenter of the reflection of its best taste, elegance and traditions.

"From Piedmont to Albania, after having cooked for big world names such as (Sophia Loren, Michelle Obama, Armani, Ferrari, etc.), Carlo Zarri, the owner of the hotel-restaurant "Villa San Carlo di Cortemilia (Cuneo) will be in Shkodër, where from July 14-17 the first edition of the "Shife" festival takes place, an international food festival organized under the auspices of the new mayor Bardh Spahia, with the care of the Piedmontese chef originating from upper Langa.

During a meeting with Bardh Spahia, at "Expo Milano" where I was managing the food and wine in the USA space - explains Zarri, at that time Spahia was not yet the mayor, but he came and met me at "Cortemilia", where after a walk in the territory he promised me that he would wait for me in Shkodër to organize the first international food festival in Albania. A promise made into a project and after a few days a reality.

Why choose a Piedmontese chef to run an Albanian event?

Motivet janë disa dhe të gjitha vënë theksin tek lidhjet mes dy popujve tonë thotë Zarri, i cili shprehet se Shqipëria ngjan si një degë e Italisë ku të gjithë flasin gjuhën italiane, e kuptojnë atë shumë mirë, e ata që punojnë në kuzhinë, kanë kaluar një periudhë kohe në Itali dhe njohin zakonet tona. Nuk është gjithçka. Shqiptarët janë të lidhur me një model kuzhine të thjeshtë, bazuar në një ekonomi të ngjashme shton Zarri, ku si në Itali që po ndodh prej disa vitesh, janë duke kërkuar të rikuperojnë disa ingredient lokal që po rrezikojnë të humbasin nga pasojat e kohës.

Zarri po punon me kuzhinieret e zonës për të sjellë pjata të veçanta që nxjerrin në pah vlerat më të mira të zonës, ndërsa nuk do të mungojnë edhe prezantimet e verave lokale. E ndërsa është gati festivali i parë i këtij lloji, paralelisht Spahia dhe Zarri po punojnë për objektivin tjetër madhor të një tradite që do të vijojë. Në 2023 ata do të finalizojë binjakëzimin e Shkodrës me një komunë të rëndësishme në Itali, për ta zhvilluar festivalin dhe shpalosjen e këtyre vlerave në të dy rajonet.

Vetë kryebashkiaku Spahia e ka cilësuar festivalin, si hapin e parë të kthimit të Shkodrës në vendin që i takon në rang kombëtar dhe atë ndërkombëtar, si një qytet ku turizmi zhvillohet mbi rrënjët e forta të traditës dhe pasurive të pafundme të territorrit, ndërthurur me elementet që koha i dikton”.

From July 14-17, for 3 consecutive days, Shkodra will be the big house where the best tourist values ​​come together, with local gastronomy and wines, which make it tempting for the whole offer not to miss the first festival of these sizes.

Latest news