Flash News

Rajoni

VOA: What is expected to happen between Kosovo and Serbia?

VOA: What is expected to happen between Kosovo and Serbia?

Analysts assess the weekend attack in Kosovo as an event that displaces the dispute between Kosovo and Serbia from the dialogue facilitated by the international community for normalization between the two countries in urgent security matters, but also that ends the thoughts in Serbia that force can be achieved any results in Kosovo. Analysts in Belgrade estimate that the attack by the Serbian armed group in Kosovo was not unexpected, but a forewarned event, which is expected to change the parameters of the negotiations between Kosovo and Serbia, creating a completely new reality between the two countries.

"It will be very difficult to manage two things, firstly, the chauvinist, ethno-nationalist reaction about the loss of control of the territory in the northern part of Kosovo, which has actually happened... At this moment, the focus is on security and this is not it's a bad thing, because finally people will understand that the solution doesn't come with conflicts, with violence, and they have to accept that. I am convinced that the majority of people living in Belgrade accept the reality - the reality that nothing can be achieved by force in Kosovo," declared Dushan Janjic, chairman of the Forum for Inter-Ethnic Relations.

Analyst Maja Piscevic from the Washington-based Atlantic Council says the public in Serbia is aware that, as she put it, "something terrible has happened."

"There are so many questions. Was this an earthquake? Was this a warning, or a preparation of the ground? Because we all predicted it and warned the international community that it would happen. And now when it happened, we were all surprised, because maybe we hoped it wouldn't happen. My assessment is that this is a tragic episode for Serbs and Albanians, a consequence of lost opportunities, lack of political courage, political ingenuity and responsibility. And in that sense, it was inevitable that something like this would happen," Ms. Piscevic said.

According to Mr. Janjic, there are more and more arguments that this was an "escalation of the use of violence for political purposes" but that the impression that this was done by criminal elements no longer holds. He says that it is already clear that "KFOR, EULEX and Kosovo Police have cooperated professionally and that Belgrade is also involved in sheltering people in Serbia who have not been arrested and who are not in hospitals, in Pristina." According to him, Belgrade is now forced to investigate and share information about all those involved.

"We have come to this point - the priority is the discussion, the agreement with Kosovo, with Pristina, not for the association of municipalities, not for the state. Now it is about security, which means the demilitarization of the paramilitaries," declared Mr. Janjic.

Sipas tij, Presidenti serb Vuçiç tashmë ka pranuar përgjegjësinë “kur e ka përcaktuar tërë procesin si protestë të njerëzve, qytetarëve dhe jo të kriminelëve”.

“Nuk ma merr mendja se do të ketë përshkallëzim të mëtejshëm të organizuar në Kosovë. Nëse Beogradi ka dashur të bëjë diçka, tash është e qartë që një gjë të tillë nuk mund ta bëjë në Kosovë. Ndoshta mund ta bëjë në Bosnjë, por në Kosovë, kjo vatër e nxehtë është tani e mbrojtur nga BE-ja, NATO-ja dhe prania amerikane,” theksoi ai.

Zonja Pescevic thotë se një hetim i ngjarjeve është i domosdoshëm për të përcaktuar se çfarë ka ndodhur. Megjithatë, sipas saj, një gjë është e qartë.

“Është tashmë fakt që komuniteti serb është përfundimisht i radikalizuar dhe nuk u beson institucioneve të Kosovës. Diçka duhet të ndodhë. Diçka neutrale që të ndajë të dy palët. Kjo është gjithsesi një krizë sigurie. Dhe nuk mund të kesh zgjidhje politike pa e zgjidhur krizën e sigurisë. Dhe kjo çështje ka përparësi tani,” tha zonja Piscevic.

Por, përpos pasojave të menjëhershme në marrëdhëniet mes Kosovës dhe Serbisë, analistët parashohin që sulmi i armatosur i grupit serb në pjesën veriore të Kosovës ndaj policisë së Kosovës shkon përtej kundërthënieve mes Kosovës dhe Serbisë, duke pasur implikime për Shtetet e Bashkuara dhe pjesën tjetër të bashkësisë ndërkombëtare, por edhe për rajonin.

Sipas zotit Janjic, Rusia mund të ketë qënë e përfshirë në atë që ndodhi. Ai thotë se është e rëndësishme që Bashkimi Evropian dhe Shtetet e Bashkuara të flasin “me një zë për të gjitha çështjet e rëndësishme.” Por, sipas tij, janë Shtetet e Bashkuara ato që tani duhet të vihen në krye të proceseve.

“Amerika duhet të udhëheqë për një arsye të vetme, Amerika thjesht po udhëheq bllokun perëndimor të sigurisë për të garantuar paqen në Evropë dhe jashtë Evropës. Së dyti, Rusia – dhe koha do ta dëshmojë se Rusia është e përfshirë me (Milan) Radojcicin dhe të tjerët në këtë incident – Rusia po tenton të tregojë se Amerika nuk është garantuesi i vetëm i paqes, që nuk është garantues i besueshëm i saj dhe konsideroj se është tejet e rëndësishme që Amerika të marrë rolin udhëheqës në këtë çështje të sigurisë,” deklaroi zoti Janjiç.

Por, sipas zotit Janjic, Moska tashmë synon lojtarë dhe shënjestra të tjera.

“Beogradi duhet ta ndryshojë politikën e tij. Beogradi zyrtar i Vuçiçit nuk do të përkrahet shumë nga Moska. Shansi i fundit është Këshilli i Sigurimit (të OKB-së). Moska tashmë po bën llogari me njerëz të rinj në Beograd, në Serbi dhe po bën një lloj tregtie. Kosova nuk është shënjestra kryesore apo pikë interesi rus. Është pikë e rëndësishme për t’u përleshur dhe luftuar me NATO dhe për ta shpërndarë atë nëpër tërë Evropën. Është mësim shumë i rëndësishëm që u mësua,” tha ai.

Ndërsa analistja Piscevic thotë se ndonëse roli i faktorëve të jashtëm nuk mund të përjashtohet nga sulmi i së dielës, duke marrë parasysh që situata e paqëndrueshme që ka ekzistuar për një kohë në Ballkan ka krijuar terren joshës për aktorë që janë të investuar në një rajon të destabilizuar.

“Është terren i favorshëm për ata që janë të interesuar për një Ballkan të destabilizuar, që ta përkrahin një gjë të tillë. Por nuk mund të them nëse janë të angazhuar drejtpërdrejt, nëse po, flasim për Rusinë. Por, ka kuptim që nuk janë të palumtur me atë që po ndodh në veri këto ditë,” tha ajo.

Analistët nuk mund të parashikojnë se çfarë zhvillime mund të priten, por ata theksojnë se vetëm një prani e shtuar e pranisë dhe vëmendjes ndërkombëtare ndaj Kosovës dhe Serbisë mund të sigurojë një rrugëdalje nga kjo gjendje.

“Kjo ishte një tronditje e madhe. A do të pasohet nga ndonjë incident tjetër? Sinqerisht, e kam të vështirë të imagjinoj se kjo rrjedhë e ngjarjeve mund të ndalojë vet, pa bashkësinë ndërkombëtare dhe pa rritjen e pranisë dhe gadishmërisë së KFOR-it në këtë pjesë të Kosovës,” thotë zonja Piscevic.

Ndërkaq, zoti Janjic thotë se ndonëse nuk sheh përshkallëzim të mëtejmë në Kosovë, këto zhvillime paraqesin një moment të ri.

“Është krijuar një realitet krejtsisht i ri. Ka pasur rrezik të lartë se do të nxiste ndonjë konflikt të ri të armatosur. Tani jam i sigurtë se nuk do të ketë aktivitete të armatosura. Është një moment, që politikanët në dy anët ta shfrytëzojnë këtë moment. Zgjidhja para tyre është jo si të vazhdojnë me menaxhimin e sigurisë; por si të vazhdohet me stabilizimin e paqes. Kjo e ka ndryshuar tërësisht kahjen dhe nuk jam i sigurtë nëse Vuçiçi do të shkojë deri në fund. Për momentin, ai duhet ta pranojë këtë,” thotë ai.

"People in Serbia are very afraid of a new war, they are not in favor of it, but what will happen in the future, I cannot say now. The only area where insecurity is now transferred is in Bosnia," concluded Mr. Janjic. VOA

 

Latest news