Franca zgjedh Serbinë si ‘partnere strategjike’ në Ballkan

Ambasadori i Francës në Serbi, Frederik Mondoloni deklaroi të premten në Beograd se vizita e presidentit francez, Emmanuel Macron, në Serbi, më 15 dhe 16 korrik, është shenjë e interesimit të Parisit për Serbinë si “partner i parë në rajon”.

“Kjo tregon një interes të ri të Francës për Ballkanin Perëndimor në përgjithësi, dhe dëshirën që marrëdhënies dypalëshe me Serbinë – sigurisht partnerin tonë të parë në rajon – t’i japim një shtysë të re”, sqaroi ai.

Ambasadori njoftoi hapjen e një zyre rajonale të Francës në Beograd, për të ndihmuar në forcimin e lidhjeve europiane dhe për të siguruar “tranzicionin drejt zhvillimit të qëndrueshëm”.

Presidenti i Francës, Emmanuel Macron pati thirrur një samit me vendet e Ballkanit Perëndimor më 1 korrik në Paris, mirëpo ai u anulua. Takimi, nën organizimin e Macronit dhe kancelares gjermane, Angela Merkel, ishte paralajmëruar gjatë një takimi të formatit të ngjashëm në Berlin, në fund të prillit.

Të dy udhëheqësit evropianë kishin provuar të bindin, Kosovën dhe Serbinë, të vazhdojnë dialogun, mirëpo palët nuk ishin tërhequr nga pozicionet e tyre.

Serbia kërkon heqjen e taksës ndaj mallrave serbe, në mënyrë që të vazhdojë dialogun, ndërkaq kryeministri i Kosovës, Ramush Haradinaj insiston në një kornizë marrëveshje për dialogun i cili, sipas tij, duhet të prodhojë njohjen e Kosovës nga ana e Serbisë.