KRYESORE

Investigimi i BBC: Qindra taksi mund të punojnë me licensa të blera në Londër, menaxheri shqiptar ra pre e kamerës së fshehtë

Qindra shoferë të taksive në Londër mund të jenë duke punuar në mënyrë ilegale, pas mashtrimeve të zbuluara nga një investigim i BBC, për blerje së kualifikimeve.

Shoferët duhet t’i nënshtrohen provimeve të detyrueshme për të marre një licencë më parë, por një hetim i fshehtë i BBC ka treguar si po mashtrohet me këto vërtetime.

Transporti për Londrën (TfL) tha se ishte "thellësisht i shqetësuar" nga gjetjet dhe që menjëherë do të nisë të hetojë.

Provat e këto provimeve mund të pranohen edhe përmes kualifikimeve të tjera, përfshirë BTec, zakonisht merren në kolegje dhe qendra private.

Kualifikimi mund të përdoret për të marrë një licencë taksie nga shumë qendrat në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar.

Një nga këto kolegje, Vista Training Solutions në Neëham, në lindje të Londrës, ofroi të marrë testet për disa studiues të BBC për 500 £ për BTec.

Në një përgjigje të detyrueshme për vlerësimin e gjuhës angleze dhe matematikës ishin tetë kandidatë që e morën BTec me mashtrim.

Regjistrat u falsifikuan para se provimi në internet BTec të merrej nga menaxherët në emër të kandidatëve.

Studiuesi, i cili nuk kishte ndjekur as ndonjë klasë dhe as nuk kishte mbaruar një provim, mori një certifikatë të nivelit të BTec dy në Hyrje në Rolin e Shoferit të Taksave Profesionale dhe të Qiradhënive Private.

Gjatë xhirimeve të fshehta Gerti Qamili, një menaxher i qendrës, deklaroi se ai kishte ndihmuar "mbi 300 studentë" që me anë të mashtrimit të arrinin kualifikimin. Madje, ai thotë se këtë punë e bënte prej dy vitesh.

Ai paralajmërone studiuesit "të mos i thonë askujt që dikush bën testin për ta".

Solutions Vista Training Solutions ka marrë më shumë se 1.5 milion aplikime që nga viti 2018 për shkollimin.

Zyrtarët e Solutions Vista Training Solutions thanë se ishin të tronditur nga akuzat, për të cilat tha se do të ishte një shkelje e politikave të saj, si dhe një krim. Ai shtoi se do të niste hetimin e saj të brendshëm.

Z. Qamili dhe Abdalla Jamac, për të cilët kompania pretendoi se ishin përgjegjës për kursin e taksisë në nivelin BTec dy, nuk po punojnë më në Vista, shkruan BBC.

Ditari politik

Të fundit