Flash News

POLITIKOFF

E gjelbër apo e verdhë? Kjo është banania më e shëndetshme

E gjelbër apo e verdhë? Kjo është banania më e

Ka shumë arsye për të zgjedhur bananet, ato janë një burim i shkëlqyer kaliumi, i cili ndihmon në rregullimin e presionit të gjakut, ato përmbajnë fibra për të ndihmuar tretjen dhe përmbajnë karbohidrate natyrale që i nevojiten trupit për energji.

Por jo të gjitha bananet janë të barabarta në vlerat ushqyese. Ky frut kalon nëpër shtatë faza të pjekurisë, dhe fazat e ndryshme mund të njihen nga ngjyra të ndryshme, nga jeshile e pastër në të verdhë me njolla kafe. Çdo fazë e pjekjes së bananes ka përfitimet e veta shëndetësore.

Ngjyrë e gjelbër e pastër

Bananet jeshile përmbajnë një sasi relativisht të lartë të niseshtesë rezistente. Ky është një lloj fibre që trupit i duhet më shumë kohë për ta tretur dhe nuk shkakton një rritje aq të shpejtë ose të rëndë të sheqerit në gjak sa një banane e pjekur

Niseshteja rezistente udhëton në zorrën e trashë, ku fermentohet nga bakteret e zorrëve. Acidet yndyrore me zinxhir të shkurtër që rezultojnë mund të ndihmojnë në balancimin e mikrobiomës së zorrëve dhe në uljen e inflamacionit.

Duke qenë të pasura me fibra dhe niseshte rezistente, bananet jeshile ndihmojnë në kontrollin e urisë. Sa më e gjelbër të jetë banania, aq më mirë është për shëndetin tuaj. Por ato do të kenë shije të hidhur

Ngjyrë jeshile me shenja të verdha

Ndërsa bananet piqen, pigmentet e gjelbra të klorofilit zbërthehen, duke bërë që pigmentet e verdha të ksantofilit të bëhen më të dukshme.

Niseshteja e bananes gjithashtu shndërrohet në sheqerna të thjeshtë, duke e bërë atë më të ëmbël.

Më shumë banane jeshile sesa të verdha

Bananet më të pjekura janë më të lehta për t’u tretur sesa ato të papjekura, sepse shndërrimi i niseshtesë në sheqerna të thjeshtë i bën ato më të disponueshme për përthithje dhe përdorim.

Bananet si këto janë të pasura me kalium, vitaminë B6 dhe vitaminë A. Bananet jeshile kanë tendencë të kenë më shumë folat, i cili luan një rol kyç në sintezën dhe riparimin e ADN-së.

Bananet e verdha përmbajnë nivele më të larta të antioksidantëve, vitaminës C dhe sheqerit. Procesi i pjekjes çon në një rritje të antioksidantëve, duke përfshirë katekinat, të cilat lidhen me shëndetin e zemrës dhe uljen e inflamacionit.

E verdhë me maja jeshile

Në këtë fazë, banania është mjaftueshëm e fortë për t’u transportuar, megjithatë do të piqet brenda pak ditësh deri në një ngjyrë të verdhë të plotë,

Plotësisht e verdhë

Bananet e pjekura plotësisht janë plot me antioksidantë dhe fibra dhe forcojnë sistemin imunitar dhe tretjen. Ato janë natyrshëm të ëmbla, të lehta për t’u tretur dhe perfekte për smoothie ose produkte të pjekura.

E verdhë me njolla kafe

Mos u mërzit për ngjyrën kafe të bananes tënde. Njollat ​​kafe, të njohura si “njolla sheqeri”, përfaqësojnë nivele të larta të katekinave.

Bananet e pjekura shumë (kafe) janë më të ëmblat dhe më të lehtat për t’u tretur, dhe edhe pse nivelet e lëndëve ushqyese mund të jenë pak të ulëta, ato janë ende një burim i mirë energjie dhe kaliumi.

Të fundit