Flash News

POLITIKOFF

Kartëmonedha e re 5 dollarëshe e Australisë "nuk e pranon" Mbretin Charles

Kartëmonedha e re 5 dollarëshe e Australisë "nuk e

Kartëmonedha e re 5 dollarëshe e Australisë nuk do të shfaqë mbretin Charles III të Britanisë, por një dizajn të ri që nderon kulturën dhe historinë e australianëve të parë. Dizajni do të zëvendësojë portretin e Mbretëreshës Elizabeth II. Ky vendim u mor pas konsultimit me qeverinë australiane. Banka do të konsultohet me First Australians në hartimin e kartëmonedhës 5 dollarëshe, e cila mund të marrë disa vite për t’u emetuar.

Ndërkohë, kartëmonedha aktuale 5 dollarëshe do të vazhdojë të qarkullojë dhe do të mbetet kurs ligjor edhe pas futjes në qarkullim të kartëmonedhës së re. Zyrtarët kanë thënë gjithashtu se monedhat ekzistuese me imazhin e Mbretëreshës do të mbeten kurs ligjor “përgjithmonë”.

Kartëmonedha e re 5 dollarëshe e Australisë "nuk e

Mbreti Charles III do të vazhdojë të shfaqet në monedha, të cilat Royal Australian Mint pritet të fillojë t’i prodhojë në gjysmën e dytë të këtij viti. Miliarda kartëmonedha dhe monedha anembanë botës që shfaqin portretin e Mbretëreshës Elizabeth II janë në proces zëvendësimi pas vdekjes së saj shtatorin e kaluar.

Për shumë njerëz në Britaninë e Madhe nuk ka pasur kurrë një kurorëzim, ata nuk kanë parë kurrë ndonjë monark tjetër përveç Mbretëreshës Elizabeth II, megjithatë djali i saj, Charles, do të kurorëzohet në maj. Megjithatë, në atë ceremoni, monarku i ri po e kundërshton traditën dhe do të refuzojë të përputhet me shekujt e veshjes tradicionale mbretërore të monarkut. Charles ka zgjedhur të refuzojë ta veshë atë, në vend të kësaj preferon një veshje ushtarake për ngjarjen historike. 

Rikujtojmë se kurora që Mbreti Charles do të mbajë në kurorëzim është hequr nga Kulla e Londrës në një operacion top-sekret përpara se të ndryshonte madhësinë. Kurora e Shën Eduardit u transportua me roje të armatosur në një vend sekret ku tani do të ndryshohen përmasat për kurorëzimin e Mbretit Charles të shtunën më 6 maj në Westminster Abbey.

Të fundit