Flash News

POLITIKOFF

"Molla fryt i krijimit", çfarë fshihet pas emrit dhe logos së Apple

"Molla fryt i krijimit", çfarë fshihet pas emrit dhe logos

Marka Apple është e njohur globalisht dhe ka pasur disa frymëzime. Për shembull, logoja origjinale e Apple përshkruante Sir Isak Njuton. Njutoni ishte një fizikan i famshëm anglez, i cili tregoi historinë e formimit të teorisë së gravitetit pasi pa një mollë që binte nga një pemë. Themeluesi i Apple, Steve Jobs fillimisht zgjodhi emrin Apple për kompaninë pasi vizitoi një pemishte ndërsa ishte në një ‘dietë frutash’. Ai i tha gazetarit Walter Isaacson se mendonte se ‘dukej argëtuese, e gjallë dhe jo frikësuese’.

"Molla fryt i krijimit", çfarë fshihet pas emrit dhe logos

Duke folur gjatë një konference për shtyp të vitit 1981, Jobs tha:

"I dua mollët dhe më pëlqen t’i ha ato. Por ideja kryesore e Apple është të sjellë thjeshtësi tek publiku, në mënyrën më të sofistikuar dhe kaq, asgjë tjetër. Fryti i krijimit. Mollë. Ishte e thjeshtë, por e fortë."

Ka shumë teori për logon e Apple. Njëra është se është e lidhur me Isak Njuton dhe se është ai që e ‘ka frymëzuar mollën e kafshuar’ nga logoja. Të tjerë mendojnë se mund të jetë i lidhur me matematicienin britanik dhe kodthyesin Alan Turing. Turing punoi për përpjekjet e luftës aleate, duke thyer kodin e enigmës gjermane për të deshifruar komunikimet naziste. Turing u dënua për paturpësi të madhe për marrëdhënien e tij me një burrë tjetër në një kohë kur homoseksualiteti ishte i paligjshëm në Britani. Ai u gjet i vdekur në vitin 1954, në moshën 41-vjeçare, nga helmimi me cianid me trupin e tij të shtrirë pranë një molle gjysmë të ngrënë. Disa mendojnë se logoja e Apple u frymëzua nga Turing, i cili përshëndetet si themeluesi i shkencës kompjuterike. Logoja në fakt është frymëzuar nga Sir Isak Njuton.

"Molla fryt i krijimit", çfarë fshihet pas emrit dhe logos

Dhe versioni i parë i logos që u krijua nga bashkëthemeluesi i Apple, Ron Wayne, përshkruante Njutonin të ulur nën një pemë. Megjithatë, ajo u zëvendësua shumë shpejt nga logoja e Apple që ne njohim sot, megjithëse e mbuluar me një model ylber. Rob Janoff, i cili dizenjoi logon, tha se ajo ishte projektuar me një kafshatë në mënyrë që të mos ngatërrohet me një qershi.

"Molla fryt i krijimit", çfarë fshihet pas emrit dhe logos

Skema e ngjyrave të ylberit u zgjodh për të “humanizuar” kompaninë, me kërkesën e themeluesit të Apple, Steve Jobs. Nuk kishte asnjë lidhje me Alan Turing dhe çdo përshkrim i Isak Njuton është braktisur që atëherë nga Apple. Skema e ngjyrave të ylberit u hoq përfundimisht në 1999, e ndjekur nga logot e ujit dhe më pas të xhamit. Dhe logoja aktuale tani është përgjithësisht ose e bardhë ose e zezë.

Të fundit