Flash News

Rajoni

Fjalimi i Vuçiç pas propozimit të BE-së për marrëveshjen me Kosovën sinjalizon se Serbia do ta pranojë atë

Fjalimi i Vuçiç pas propozimit të BE-së për

Pas takimit me pesë të dërguar të vendeve anëtare të BE-së dhe SHBA-së, presidenti i Serbisë njoftoi se Serbisë i është dhënë ultimatum. Ose Beogradi zyrtar do të pranojë propozimin franko-gjerman për dialog me Prishtinën, ose në alternativë do të ndërpritet procesi i integrimit evropian dhe do të tërhiqen të gjitha investimet evropiane nga vendi.

“Po t’i kisha hedhur dhe të thosha se nuk do të negocioja, regjimi ynë pa viza do të ishte hequr. Gjëja tjetër që do të na ndodhte është që nuk do të kishim më investime dhe investitorët do të tërhiqeshin”, tha Vuçiq, duke shtuar se ai nuk do të pranonte të ishte presidenti që udhëheq një vend të izoluar.

Në fjalimin e tij, ai tha se u shpjegoi të dërguarve atë që është e papranueshme në propozimin për Serbinë, duke shtuar se nuk ishte “e lehtë të gjesh diçka” që Serbia të jetë e kënaqur me propozimin. Ajo që e ndërlikon më tej pozicionin e Serbisë në negociatat me Prishtinën, sipas Vuçiqit, është “konteksti i plotë rajonal-evropian” i shkaktuar nga lufta në Ukrainë.

Ata kanë axhendën e tyre - të mposhtin Rusinë dhe çdo gjë në rrugën e tyre do të pastrohet. Kur them se Asociacioni i Komunave Serbe (ASM) duhet të jetë i pari, ata thonë se është joreale dhe se duhet të vendoset në një marrëveshje tjetër. Asnjë argument objektiv apo racional nuk kalon”, tha Vuçiq dhe shtoi se Serbia dëshiron kompromise dhe bisedime, por të dyja palët duhet të bëjnë lëshime.

Nëse përfaqësuesit evropianë dhe amerikanë vërtet i kanë vendosur këtë lloj ultimatumi presidentit serb, asnjë nga pjesëmarrësit në takim ende nuk e ka konfirmuar apo mohuar. Për detajet e takimit me të dërguarit foli vetëm presidenti serb. Të nesërmen ai mori mbështetje nga anëtarët e partisë së tij në rrjetet sociale për të vazhduar luftën për interesat serbe.

Nuk janë të paktë ata që fjalimin e Presidentit e panë si një përpjekje për të kthyer opinionin publik serb se do të duhet të arrihet një marrëveshje me Prishtinën.

Maja Bjeloš, hulumtuese në Qendrën e Beogradit për Politikë të Sigurisë (BCSP), vlerëson se presidenti i Serbisë aktualisht po sinjalizon se do ta pranojë planin dhe do të sigurojë mbështetje publike, duke llogaritur në faktin se kryeministri i Kosovës mund të refuzojë Plani gjerman nëse nuk merr garanci për njohjen e pavarësisë nga pesë vende të BE-së dhe nëse duhet të formojë Asociacionin/Bashkësinë e Komunave Serbe (ASM).

“Në rast se Kurti e pranon planin, autoritetet në Beograd do ta paraqesin atë si fitore diplomatike. Nëse ende nuk ka përparim në negociatat mes Beogradit dhe Prishtinës, sanksionet duhet të barten nga liderët politikë dhe bashkëpunëtorët e tyre, jo nga qytetarët e Serbisë dhe Kosovës”, thotë Bjeloš për European Western Balkans.

Megjithatë, ajo beson se presidenti i Serbisë i ka forcuar edhe më shumë ndjenjat antiperëndimore me bisedat e tij për ultimatume dhe shantazhe të BE-së dhe qëllimisht e ka zhvendosur fokusin e interesit publik nga përmbajtja e planit franko-gjerman, i cili është sekret, në pasojat për qytetarët e Serbisë nëse udhëheqja e saj politike nuk e pranon planin.

 

Të fundit