Shërohen tre pacientë me koronavirus në Itali, u trajtuan me një ilaç që u jep shpresë mjekëve

Besimi i Mjekëve në Romë në ilaçin eksperimental të treguar nga Organizata Botërore e Shëndetit në udhëzimet për terapitë që duhen administruar te pacientët me Covid-19 rritet. Është remdesivir, një antiviral i prodhuar nga ndërmarrja amerikane Gilead Sciences, studiuar për virusin Ebola por që gjithashtu duket se funksionon kundër koronavirusit të ri.

“Mund të jetë zgjidhja,” tha shefi i misionit të OBSH-së në Kinë, Bruce Aylëard. Rezultatet e testeve të para njerëzore, të bëra javët e fundit në spitalin Ëuhan mbi pacientë me seriozitet serioz dhe të moderuar, do të shpallen në prill.

Testi klinik ishte përshpejtuar pikërisht me shpresën se ilaçi, i testuar vetëm te kafshët, gjithashtu aktiv kundër koronaviruseve të sindromave të ngjashme me pneumoni të rëndë (SARS dhe MERS) mund të përbënte ndihmë terapeutike në një situatë emergjente, së bashku me një kombinim të antiviralëve specifike kundër HIV, virusi AIDS.

Remdesivir u përdor edhe në tre pacientët e trajtuar me Spallanzani në Itali dhe ato janë rikuperuar. Këta janë dy bashkëshortët kinezë, të cilët u sëmurën ndërsa ishin me pushime në Itali, dhe studiuesi emilian i riatdhesuar së bashku me rreth gjashtëdhjetë italianë nga Kina.

Në një konferencë shtypi në Pekin, përfaqësuesi i OBSH tha: “Për momentin ekziston vetëm një ilaç për të cilin besojmë se mund të ketë një efektiv real”. Aksionet e Gilead u rritën papritmas me 4.6%. Charbeat Amerikane mendon për vaksinën SARS-CoV 2 dhe thotë se ajo është e gatshme të shkojë me teste klinike.

BURIMI: CORRIERE DELLA SERA