‘Zgjohet’ Evropa, mobilizohet përkrah Italisë së ‘gjunjëzuar’ nga Covid-19

Presidentja e Komisionit Evropian Ursula von der Leyen ka bërë thirrje për më shumë solidaritet ndaj vendeve të BE për të luftuar emergjencën e coronavirusit.

Ndërsa u kritikua vazhdimisht se la të vetme për t’u përballur me virusin covid-19, në një letër të botuar në të përditshmen italiane La Repubblica, von der Leyen thotë se të shumë ishin vendet e përqëndruara vetëm në problemet e tyre në ditët e para të krizës, gjes që sipas saj “ishte i dëmshme dhe mund të ishte shmangur”.

“Vetëm solidariteti do të na lejojë të dalim nga kjo krizë,” tha von der Leyen në letër. “Distanca midis kombeve evropiane … i vë në rrezik të gjithë”.
Ajo shtoi se Bashkimi Evropian do të ofrojë deri në 100 miliardë euro (109,62 miliardë dollarë) vendeve më të goditura, duke filluar nga Italia, për të kompensuar uljen e pagave dhe ruajtjen e vendeve të punës. Ekzekutivi i BE propozoi skemën e subvencionimit të pagave të Mërkurën, por detajet financiare ende nuk ishin lëshuar.

Letra e plotë:

Italia është prekur nga coronavirusi më shumë se çdo vend tjetër evropian. Mijëra njerëz humbën të dashurit e tyre. Një vend i tërë – dhe pothuajse një kontinent i tërë – i mbyllur për karantinë.

Por vendi që u godit më shumë, Italia, gjithashtu është bërë burimi më i madh i frymëzimit për të gjithë ne. Mijëra italianë – stafi mjekësor dhe vullnetarët – iu përgjigjën thirrjes së qeverisë dhe nxituan të ndihmojnë rajonet e goditura më shumë. Industritë e modës tani prodhojnë maska ​​mbrojtëse, apo biznese të tjera produkte dezinfektimi. Muzika nga ballkonet mbushi rrugët e shkreta – duke ngrohur zemrat e miliona njerëzve.

Italianët po demonstrojnë solidaritetin e tyre të ndërsjellë në jetën e përditshme me mijëra gjeste të vogla – në të njëjtën kohë dhe heroikë. Dhe vetëm solidariteti mund të na bëjë të dalim nga kjo krizë – ajo midis njerëzve ashtu si ajo midis shteteve.

Sot Europa po mobilizohet përkrah Italisë. Fatkeqësisht, nuk ka qenë gjithmonë kështu. Duhet pranuar që në ditët e para të krizës, përballë nevojës për një reagim të përbashkët evropian, shumë kanë menduar vetëm për problemet e tyre të shtëpisë. Ata nuk e kuptuan që ne mund ta mposhtim këtë pandemi vetëm së bashku si Union. Ishte e dëmshme dhe mund të shmangej. Në këto ditë distanca midis individëve është thelbësore për sigurinë tonë: distanca midis kombeve evropiane, përkundrazi, i vë të gjithë në rrezik.

Ndërkohë, Evropa ka ndryshuar ritmin e saj. Ne kemi bërë gjithçka që është e mundur për t’i sjellë vendet evropiane të mendojnë si ekip dhe të sigurojnë një përgjigje të koordinuar për një problem të përbashkët. Dhe ne kemi parë më shumë solidaritet këtu në Evropë sesa kudo tjetër në botë.
Në muajin e kaluar, Komisioni Evropian nuk ka lënë gur pa lëvizur për të ndihmuar Italinë. Falë veprimit tonë, 25 vende evropiane kanë bashkuar forcat dhe kanë dërguar miliona maska ​​në Itali dhe Spanjë, për mbrojtjen e të gjithëve dhe veçanërisht punonjësve shëndetësorë.

Ne kemi mbajtur të hapur vendkalimet e tjera kufitare, duke siguruar qarkullimin e mallrave që është gjaku i jetës së ekonomisë sonë. Ne kemi ndihmuar për të zhvendosur prodhimin e furnizimeve mjekësore këtu në Evropë. Ne financuam kërkimin për një vaksinë. Ne kemi pezulluar disa rregulla për t’i dhënë qeverisë italiane hapësirën për manovrim të nevojshme për të vepruar shpejt dhe me forcë. Ne kemi kanalizuar miliarda investime në luftën kundër virusit dhe efektet e tij.

Dhe ne do të vazhdojmë të bëjmë edhe më shumë. Tani për tani, miliona italianë nuk janë në gjendje të punojnë – por ata nuk mund të ndalojnë së paguari faturat ose blerjet e tyre. Kompanitë vazhdojnë të paguajnë pagat edhe nëse biznesi është i mbyllur – nga ndërmarrjet e ndërtimit deri te hotelet boshe, nga industri të mëdha deri tek zejtarët.  Mijëra kompani të forta dhe të shëndetshme e gjejnë veten në vështirësi për shkak të koronavirusit. Ata kanë nevojë për mbështetje për të kapërcyer krizën aktuale: Evropa po ndërhyn për t’i ndihmuar ata.

Evropa dëshiron të ndihmojë, duke shpërndarë burime të reja për të financuar pushimet nga puna. Unioni do të ndajë deri në 100 miliardë euro për vendet më të goditura, duke filluar nga Italia, për të kompensuar uljen e pagave të atyre që punojnë në orë më të kufizuar.

Kjo do të jetë e mundur falë kredive të garantuara nga të gjitha Shtetet Anëtare – duke demonstruar kështu solidaritetin e vërtetë evropian. Të gjitha vendet anëtare do të kontribuojnë për ta bërë të mundur këtë mjet të ri. Do të ndihmojë punëtorët dhe punonjësit, do të ndihmojë kompanitë dhe do të jetë një frymë e ajrit të pastër për financat publike italiane.
Kjo iniciativë është pjesë e një pakete më të madhe.

Dje gjithashtu propozuam që çdo euro që është ende në dispozicion në buxhetin vjetor të BE të shpenzohet për të trajtuar krizën. Ne do të ndihmojmë fermerët dhe peshkatarët, të cilët ushqejnë kontinentin tonë çdo ditë. Në të njëjtën kohë, Banka Evropiane e Investimeve po ndihmon bizneset evropiane – veçanërisht ndërmarrjet e vogla dhe të mesme – të gjejnë fondet e nevojshme për këtë rast.

Kjo krizë është një provë për Evropën. Dhe ne nuk mund të lejojmë të dështojmë. Vendimet që marrim sot do të mbahen mend me vite. Ata do të formojnë Evropën e së nesërme. Unë besoj se Evropa mund të dalë më e fortë nga kjo situatë, por ne sot duhet të marrim vendimet e duhura. Tashmë kemi ndërmarrë disa veprime kurajoze. Akoma më shumë do të nevojiten.
Por sot ajo që ne mund të vendosim është se si të reagojmë. Kam në mendje një Evropë të bazuar në solidaritet – shpresa jonë më e madhe dhe investimi ynë në një të ardhme të përbashkët.