Flash News

Bota

BQE: Inflacioni i Eurozonës nuk ka arritur ende kulmin

BQE: Inflacioni i Eurozonës nuk ka arritur ende kulmin

Inflacioni i Eurozonës po shkon në një rekord të lartë, por nuk ka arritur ende kulmin, tha presidentja e Bankës Qendrore Evropiane, Christine Lagarde, duke sinjalizuar rritje të mëtejshme të normave të interesit.

Çmimet e konsumit në rajonin 19-vendesh të euros u rritën me 10.6% në tetor, të nxitura nga rritja e kostove të ushqimit dhe energjisë në vazhdën e luftës së Rusisë në Ukrainë.

“Do të doja që inflacioni të kishte arritur kulmin në tetor, por kam frikë se nuk do të shkoja aq larg. Unë mendoj se ka shumë pasiguri, veçanërisht në një komponent që është kalimi i kostove të larta të energjisë në nivelin e shitjes me shumicë në nivelin e shitjes me pakicë, për të supozuar se inflacioni ka arritur në të vërtetë kulmin e tij. Do të më befasonte”, u tha Lagarde ligjvënësve evropianë në Bruksel.

BQE ka lëvizur për të zbutur inflacionin me një seri rritjesh të normave, duke i ngritur normat bazë të interesit me dy pikë përqindje që nga korriku.

Lagarde tha se BQE ka ecur "me ritmin më të shpejtë ndonjëherë" dhe se do të nevojiteshin më shumë rritje për të ulur inflacionin në objektivin prej 2% të BQE.

"Ne kemi ende një rrugë për të bërë dhe nuk kemi mbaruar me inflacionin, kështu që, po, ne do të vazhdojmë të rrisim normat e interesit," tha Lagarde.

Burimi: Euroactiv

Të fundit