Flash News

Bota

Paralajmërimi i shefit të OKB-së: Bota është në rrezik të madh, liderët të reagojnë urgjentisht

Paralajmërimi i shefit të OKB-së: Bota është në

Duke paralajmëruar se bota është në "rrezik të madh", kreu i Kombeve të Bashkuara thotë se liderët që takohen personalisht për herë të parë në tre vjet duhet të trajtojnë konfliktet dhe katastrofat klimatike, rritjen e varfërisë dhe pabarazinë, si dhe të adresojnë ndarjet midis fuqive të mëdha lidhur me luftën në Ukrainë.

Sekretari i Përgjithshëm Antonio Guterres përmendi detyrën "e pamasë" jo vetëm për të shpëtuar planetin, "i cili fjalë për fjalë është në zjarr", por për t'u marrë me Covid-in e vazhdueshëm. Ai gjithashtu vuri në dukje "mungesën e aksesit në financa për vendet në zhvillim për t'u rikuperuar, një krizë që nuk është parë në breza".

Guterres do të mbajë fjalimin e tij "gjendja e botës" në hapjen e mbledhjes vjetore globale të nivelit të lartë. Zëdhënësi i OKB-së, Stephane Dujarric tha se do të ishte "një raport i matur, thelbësor dhe i fokusuar në zgjidhje" për një botë "ku ndarjet gjeopolitike po na vënë të gjithëve në rrezik".

Takimi i 77-të i Asamblesë së Përgjithshme të liderëve botërorë vjen nën hijen e luftës së parë të madhe të Evropës që nga Lufta e Dytë Botërore, konflikti midis Rusisë dhe Ukrainës, i cili ka lëshuar një krizë globale ushqimore dhe ka sjellë përçarje midis fuqive të mëdha në një mënyrë të paparë që nga koha e Ftohtë Lufta.

Udhëheqësit në shumë vende po përpiqen të parandalojnë një luftë më të gjerë dhe të rivendosin paqen në Evropë. Diplomatët, megjithatë, nuk presin ndonjë përparim këtë javë.

Humbja e eksporteve të rëndësishme të drithërave dhe plehrave nga Ukraina dhe Rusia ka shkaktuar një krizë ushqimore, veçanërisht në vendet në zhvillim, dhe inflacion dhe një rritje të kostos së jetesës në shumë të tjera. Këto çështje janë të larta në rendin e ditës.

Burimi: AP

Të fundit