Flash News

Bota

Refuzoi të paguaj me rubla dhe aspiron të hyjë në NATO, Rusia ndalon furnizimin me gaz në Finlandë

Refuzoi të paguaj me rubla dhe aspiron të hyjë në NATO,

Rusia ka ndërprerë furnizimin e saj me gaz në Finlandë - përshkallëzimi i fundit i një mosmarrëveshjeje për pagesat e energjisë me Perëndimin.

Gjiganti rus i gazit Gazprom konfirmoi se kishte ndërprerë plotësisht eksportet në Finlandë në orën 04:00 GMT të shtunën.

Finlanda tha se të gjitha dërgesat ishin ndalur, por shtoi se nuk do të kishte ndërprerje për klientët.

Helsinki ka refuzuar të paguajë për furnizimet e tij në rubla. Por ndërprerja vjen gjithashtu pas një njoftimi se Finlanda do të aplikojë për anëtarësim në NATO.

Pavarësisht pushtimit të Ukrainës më 24 shkurt, Rusia vazhdon të furnizojë me gaz shumë vende evropiane.

Pasi fuqitë perëndimore sanksionuan Rusinë për shkak të luftës, Rusia tha se vendet "jomiqësore" duhet të paguajnë për gazin duke përdorur monedhën ruse, një lëvizje që BE e konsideron shantazh.

Finlanda importon shumicën e gazit të saj nga Rusia, por gazi përbën më pak se një të dhjetën e konsumit të energjisë në vend.

 

Të fundit