Çfarë janë parazitet e trurit dhe a trajtohen ato

3d render of Toxoplasma tachyzoites invading host cells

Në disa pjesë të botës, infeksionet e trurit mund të vijnë nga krimbat ose parazitët e tjerë. Këto infeksione janë më të zakonshme në vendet në zhvillim dhe zonat rurale. Ato janë më pak të zakonshme në Shtetet e Bashkuara.

Neurocysticercosis

Neurocisticercosis shkaktohet nga larvat e “tapewarm” të derrit (nuk e kuptoj dot ca është tapewarm). Nga të gjitha krimbat që shkaktojnë infeksione të trurit, mishi i derrit shkakton deri më tani shumicën e rasteve të infeksioneve të trurit në hemisferën perëndimore. Pasi njerëzit konsumojnë ushqim të kontaminuar me vezët e “tapewarm”, sekrecionet në bark shkaktojnë çeljen e vezëve në larva.

Larvat hyjnë në qarkullimin e gjakut dhe shpërndahen në të gjitha pjesët e trupit, përfshirë trurin dhe palcën kurrizore. Larvat formojnë ciste (grupe të larvave të mbyllura në një mur mbrojtës). (Infeksioni i shkaktuar nga cistet quhet cistikerkoza ose, kur kistet formohen në tru, neurocistikerkoza.) Këto ciste shkaktojnë pak simptoma derisa kistet degjenerohen dhe larvat vdesin, duke shkaktuar inflamacion, ënjtje dhe simptoma të tilla si dhimbje koke, konfiskime, ndryshme në personalitet dhe dëmtime mendore.

Ndonjëherë, cistet bllokojnë rrjedhjen e lëngut erebrospinal brenda hapësirave të trurit (ventricles) duke bërë presion në tru. Ky çrregullim quhet hidrocefalus. Presioni i shtuar mund të shkaktojë dhimbje koke, nauze, të vjella dhe përgjumje.

Kistet mund të thyejnë dhe derdhin përmbajtjen e tyre në lëngun cerebrospinal, duke shkaktuar meningjit.

Mjekët dyshojnë se neurocisticercosis gjendet tek njerëzit që jetojnë në vendet e zhvilluara ose kanë ardhur nga këto vende, dhe që kanë simptoma tipike. Imazhet e rezonancës magnetike (MRI) ose tomografia e llogaritur (CT) shpesh mund të tregojë cistet. Por testet e gjakut dhe të shtyllës kurrizore (shpimi i mesit) për të marrë një mostër të lëngut cerebrospinal, shpesh janë të nevojshme për të konfirmuar diagnozën.

Infeksioni trajtohet me albendazole ose praziquantel (ilaçe që përdoren për trajtimin e infeksioneve parazitare të krimbit, të quajtur ilaçe anthelminthic). Kortikosteroideve jepen për të zvogëluar inflamacionin që shfaqet ndërsa larvat vdesin. Konfiskimet trajtohen me ilaçe antiseizure.

Herë pas here, operacioni është i nevojshëm për të vendosur një kullim (shunt) për të hequr lëngun e tepërt cerebrospinal dhe lehtësimin e hidrocefalusit. ‘Shunt’ është një copë tub plastik i vendosur në hapësirat brenda trurit. Tubi drejtohet nën lëkurë, zakonisht në bark, ku lëngu i tepërt mund të thahet. Gjithashtu, ndonjëherë kirurgjia është po ashtu e nevojshme për të hequr cistet nga truri.

Infeksione të tjera
Echinococcosis (sëmundja hidatid) dhe koenuroza janë infeksione me lloje të tjera të larvave të “tapeworm”. Echinococcosis mund të prodhojë ciste të mëdha në tru. Koenuroza, si cistikerkoza, prodhon ciste që mund të bllokojnë rrjedhën e lëngjeve rreth trurit.

Schistosomiasis është një infeksion i shkaktuar nga fluksi i gjakut. Në disa njerëz me skistozomiasis, në tru zhvillohen grumbuj të përflakur të qelizave (granuloma).

Echinococcosis, koenuroza dhe skistosomiasis mund të shkaktojnë simptoma të ngjashme me ato të cistikerkozës, duke përfshirë konfiskime, dhimbje koke, ndryshime të personalitetit dhe dëmtim mendor. Simptomat e shkaktuara nga ekinokokoza ose koenuroza mund të duhen vite për tu zhvilluar.

Mjekët zakonisht mund të diagnostikojnë këto infeksione në bazë të rezultateve nga MRI ose CT, por nganjëherë është e nevojshme një “spinal tap”. Lëngu kurrizor mund të ketë një numër të madh të qelizave të bardha të gjakut të quajtura eozinofile.

Këto tre infeksione zakonisht trajtohen me ilaçe anthelminthic, të tilla si albendazole, mebendazole, praziquantel, dhe pirantel pamoate. Por në ekinokokozë dhe koenurozë, cistet shpesh duhet të hiqen në mënyrë kirurgjikale.

Encefalit

Encefaliti është inflamacion i trurit që shfaqet kur një virus infekton direkt trurin ose kur një virus, vaksinë ose diçka tjetër shkakton inflamacion. Mund të përfshihet gjithashtu edhe palca kurrizore, duke rezultuar në një çrregullim të quajtur encefalomyelitis.

 • Njerëzit mund të kenë ethe, dhimbje koke ose konfiskime dhe mund të ndjehen të përgjumur, të mpirë ose të hutuar.
 • Zakonisht bëhet imazhe me rezonancë magnetike të kokës dhe një “spinal tap”
 • Trajtimi përfshin lehtësimin e simptomave dhe ndonjëherë përdorimin e ilaçeve antivirale.

Encefaliti është më së shpeshti për shkak të viruseve, të tilla si herpes simplex, herpes zoster, citomegalovirus, ose virusi West Nile. Mund të ndodhë në mënyrat e mëposhtme:

 • Një virus infekton direkt trurin.
 • Një virus që ka shkaktuar një infeksion në të kaluarën, riaktivizohet dhe dëmton drejtpërdrejt trurin.
 • Një virus ose vaksinë shkakton një reagim që e bën sistemin imunitar të sulmojë indet e trurit (një reagim autoimun).

Ndonjëherë bakteret shkaktojnë encefalit, zakonisht si pjesë e meningjitit bakterial (i quajtur meningoencefalit).

Protozoa – siç është amebas, protozoarët që shkaktojnë toksoplazmozë (te njerëzit që kanë AIDS) dhe ato që shkaktojnë malarie – gjithashtu mund të infektojnë trurin dhe të shkaktojnë encefalit.

Ndonjëherë një infeksion i trurit, një vaksinë, kancer ose ndonjë çrregullim tjetër shkakton një reagim të gabuar imunitar, duke bërë që sistemi imunitar të sulmojë qelizat normale në tru (një reagim autoimun). Si rezultat, truri bëhet i përflakur. Nëse shkaktohet nga një infeksion, çrregullimi quhet encefalit.postinfektiv. Infeksionet e trurit për shkak të një reaksioni autoimun ndonjëherë zhvillohen te njerëzit që kanë kancer – një çrregullim i quajtur encefalit paraneoplastik.

Llojet e encefalitit

Infeksionet që mund të çojnë drejtpërdrejt në encefalit mund të ndodhin në epidemi ose herë pas here si raste të izoluara (në mënyrë sporadike).

Encefaliti epidemik

Në Shtetet e Bashkuara, llojet më të zakonshme të encefalitit epidemik shkaktohen nga:

Enterovirusët (të cilët në të shumtën e rasteve shkaktojnë meningjit)

Arboviruses

Arboviruset janë viruse që transmetohen te njerëzit përmes kafshimeve të artropodëve, zakonisht mushkonjave, pleshtave ose rriqrave. (Arbovirus është shkurtimi për virusin e lindur në artropod.) Viruset transmetohen në artropodë kur artropodët kafshojnë kafshët e infektuara ose njerëzit. Shumë lloje të kafshëve shtëpiake dhe zogjtë mbajnë këto viruse.

Epidemitë ndodhin tek njerëzit vetëm në mënyrë periodike – kur rritet popullsia e mushkonjave ose kafshëve të infektuara. Epidemitë kanë tendencë të ndodhin kur artropodët janë kafshuar — për mushkonjat dhe rriqrat, zakonisht gjatë motit të ngrohtë. Infeksioni përhapet nga artropodi tek njeriu, por jo nga njeriu tek njeriu.

Shumë arboviruse mund të shkaktojnë encefalit. Llojet e ndryshme të encefalitit që rezultojnë zakonisht emërtohen për vendin ku u zbulua virusi ose speciet shtazore që e bartin atë zakonisht.

Në Shtetet e Bashkuara, mushkonjat përhapin disa lloje të encefalitit, përfshirë këtu:

 • Encefaliti La Crosse shkaktohet nga virusi La Crosse (i quajtur edhe virusi California). Ishte më e zakonshme në Midwest, por mund të ndodhë kudo në vend. Ky encefalit përbën shumicën e rasteve tek fëmijët. Shumë raste janë të buta dhe të padiagnostikuara. Më pak se 1% e të infektuarve vdesin prej saj.
 • Encefaliti i kuajve lindor ndodh kryesisht në Shtetet e Bashkuara lindore. Disa raste kanë ndodhur në rajonin e Liqeneve të Mëdha. Encefaliti i kuajve lindor prek kryesisht fëmijët e vegjël dhe njerëzit më të vjetër se 55 vjeç. Në fëmijët më të vegjël se 1 vjeç, mund të shkaktojë simptoma të rënda dhe dëmtim të përhershëm të nervit ose trurit. Mbi gjysma e të infektuarve vdesin.
 • Encefaliti i Nilit West, dikur i pranishëm vetëm në Evropë dhe Afrikë, u shfaq për herë të parë në zonën e New York City në 1999. Ai është përhapur në të gjithë Shtetet e Bashkuara. Disa lloje zogjsh mund të infektohen nga virusi kur kafshohen nga një mushkonjë e infektuar. Ky encefalit prek kryesisht personat e moshuar. Ky virus gjithashtu shkakton një infeksion më të butë të quajtur ethet e West Nil, e cila është shumë më e zakonshme.
 • Encefaliti i Nilit Perëndimor zhvillohet në më pak se 1% të njerëzve që kanë ethe të Nilit Perëndimor. Rreth 9% e njerëzve me encefalitin e Nilit Perëndimor vdesin. Sidoqoftë, ata që kanë vetëm ethe të Nilit Perëndimor zakonisht shërohen plotësisht.
 • Encefaliti i Shën Louis ndodh kryesisht në zonat urbane të shteteve qendrore dhe juglindore të Shteteve të Bashkuara, por edhe në shtetet perëndimore. Infeksioni është më i zakonshëm në verë dhe ka më shumë të ngjarë të ndikojë në tru tek njerëzit e moshuar. Epidemitë dikur ndodhën rreth çdo 10 vjet, por tani janë të rralla.
 • Encefaliti i kuajve perëndimor mund të ndodhë në të gjithë Shtetet e Bashkuara, por, për shkaqe të panjohura, është zhdukur në masë të madhe që nga viti 1988. Mund të prekë të gjitha grupmoshat, por është më i rëndë dhe ka më shumë të ngjarë të ndikojë në tru tek fëmijët më të rinj se 1 vjeç.
 • Ka disa lloje në encefalitin të përhapur nga rriqrat. Ato përfshijnë:
  • Encefaliti i lindur, ndodh në Azinë Veriore, Rusi dhe Evropë. Infeksioni zakonisht shkakton një sëmundje të butë të ngjashme me gripin që pastrohet brenda disa ditësh, por disa njerëz zhvillojnë simptoma më të rënda. Për shkak se shumë raste ndodhin në Evropë dhe Rusi, një vaksinë është në dispozicion atje.
  • Infeksioni i virusit Powazan ndodh kryesisht në Kanada dhe në rajonin e Madh të Liqeneve dhe Shtetet e Bashkuara verilindore. Virusi Powazan është shoqëruar edhe me raste të encefalitit në Rusi. Virusi është i ngjashëm me atë që shkakton encefalitin e lindur nga rriqrat në Evropë. Infeksioni i virusit Powazan zakonisht shkakton simptoma të buta ose aspak. Sidoqoftë, infeksioni gjithashtu mund të shkaktojë encefalit të rëndë me dhimbje koke, të vjella, konfiskime, humbje të koordinimit, probleme në të folur ose gjendje kome. Deri në 15% të njerëzve me encefalit të rëndë vdesin. Virusi Powazan është përhapur nga “deer tick” (një insekt), i cili gjithashtu transmeton sëmundjen Lyme. Në sëmundjen e Lyme, rriqra duhet të jetë e bashkangjitur për 24 deri në 48 orë për të përhapur sëmundjen. Në të kundërt, infeksioni i virusit Powazan mund të transmetohet nëse një “deer tick” i infektuar është ngjitur të paktën për 15 minuta. Vaksina që është efektive kundër encefalitit të lindur nga rriqrat në Evropë dhe Rusi nuk është efektive kundër virusit Powazan.
  • Ethet e kolonës në Kolorado ndodhin në zona të Shteteve të Bashkuara perëndimore dhe Kanada që janë 4,000 deri në 10,000 metra mbi nivelin e detit. Ethet e kolonës Kolorado shkaktojnë një sëmundje të ngjashme me gripin. Herë pas here, njerëzit me ethe Kolorado zhvillojnë meningjit ose encefalit. Rrallë transmetohet me anë të transfuzionit të gjakut.

  Disa viruse që shkaktojnë encefalit ishin dikur të pranishëm në vetëm disa pjesë të botës, por tani po përhapen, me siguri sepse udhëtimi është rritur. Këto viruse përfshijnë:

  • Virusi Chikungunya
  • Virusi encefalit japonez
  • Encefaliti i kuajve të Venezuelës
  • Virusi Zika

  Të gjitha përhapen nga mushkonjat.

Përshtati në shqip Politiko.al